Prvog dana preko 2.000 prijava za upis prvaka

Foto: Ministarstvo prosvjete

Roditelji u Crnoj Gori podnijeli su prvog dana rada sistema #UpisiMe preko 2 hiljade prijava za upis djece u prvi razred osnovne škole.

Prvi put u istoriji crnogorskog obrazovanja, roditelji prvaka prijavu za upis djece podnose putem interneta odnosno sajta www.upisi.edu.me

“Mi smo uz pomoć partnera iz kancelarije Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori uspostavili novi upisni sistem, koji jeste od posebnog značaja u ovom momentu, ali koji će biti jednako koristan i u redovnim okolnostima. Činjenica da je dostupan 24 sata, značajno olakšava roditeljima i djeci, koji upise mogu da planiraju u skladu sa dnevnim rasporedom”, kazala je PR Ministarstva prosvjete Milica Lekić za Vijesti.

Foto: Ministarstvo prosvjete

Isti sistem od 26. maja koristiće i roditelji djece predškolskog uzrasta, kada počinje upis u vrtiće, a mjesec kasnije, od 29. juna, na tom portalu počeće i podnešenje prijava za upis u srednje škole.

Sistem jednostavan i kreiran tako da “ne predstavlja bilo kakav problem za korisnike”.

“Ovo zato što je postavljen na način da se značajan broj podataka sam ‘povlači’ iz raznih baza, kako ne bi bilo potrebe da ih korisnik unosi. Od izvoda, preko potvrda centara za socijalni rad, do svjedočanstava, diploma Luča, te diploma, odnosno državnih nagrada u organizaciji Ispitnog centra. Zaista cijenimo velikim uspjehom što je nešto o čemu se godinama govori, završeno za nekoliko sedmica. Upravo kriza nas je podstakla da u rokovima koje bismo smatrali apsolutno nemogućim, privedemo kraju neke dobre inicijative”, kazala je Lekić.

Za podnošenje elektronske prijave za upis, neophodna je registracija, odnosno kreiranje naloga na portalu upisi.edu.me. Važno je unijeti tačnu adresu elektronske pošte, jer na nju stiže poruka sa linkom za aktivaciju naloga.

Nakon toga, roditelj se prijavljuje na portal upisi.edu.me. Klikom na polje koje se odnosi na upis djece u prvi razred, dobiće i sve neophodne informacije. Ispod polja s informacijama o upisu djece, nalaze dva – za podnošenje zahtjeva za upis u vrtiće i podnošenje zahtjeva za osnovce – jer je isti portal predviđen za podnošenje prijava za upis za sve nivoe obrazovanja.

Korisnik će vidjeti i spisak drugih prijava koje je podnio putem tog portala – ako recimo hoće da jedno dijete upiše u prvi razred osnovne škole i dijete koje je upisano u vrtić.

Korisnik tada unosi zahtijevane podatke. Iz Ministarstva prosvjete sugerišu da se, prije nego se počne sa popunjavanjem, obavezno pročitaju napomene, jer su, kako ističe Lekić, “veoma važne za proces upisa djece u prvi razred osnovne škole”.

Podaci se unose tako što se najprije izaberu opština i škola, a potom unese i matični broj djeteta. Unosom matičnog broja, sistem preuzima podatke iz Centralnog registra stanovništva, pa će time automatski biti popunjena neka polja, kao što su ime, prezime… Nakon unosa svih podataka, bira se opcija “podnesi zahtjev” i nakon toga roditelj bira datum i vrijeme kada će obaviti razgovor sa predstavnikom pedagoško-psihološke službe. Tek nakon što bude obavljen taj razgovor, postupak upisa smatra se završenim.

Lekić je roditeljima poručila da su uprave škola, kao i resor prosvjete, na raspolaganju svima u slučaju bilo kakvih nedoumica u vezi sa funkcionisanjem sistema.

“Rokovi su sasvim dovoljni, procedure jednostavne, a obrazovni sistem na raspolaganju svima kojima je pomoć potrebna. Bilo u tehničkom smislu ili u situacijama kada građanin nema pristup ovim servisima”, kazala je ona.

Informacije su, osim na portalu upisi.edu.me i internet stranici Ministarstva, i na Facebook Twitteru i Instagram stranicama, a građani  mogu da se obrate i putem maila [email protected]

Upise prate i video i pisana objašnjenja. Objašnjenja za upis u vrtiće i srednje škole biće dostupna kada ti upisi budu otvoreni.

“Moramo unapređivati servise namijenjene građanima i eliminisati nepotrebnu birokratiju”, poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply