Od septembra za prvake uz udžbenike i digitalni sadržaji

Ilustracija

Od 1. septembra će svaki učenik prvog razreda u Crnoj Gori, svih sedam i po hiljada, u 500 odjeljenja i njihovih 500 nastavnika, pored klasičnih imati i digitalne udžbenike, odnosno sadržaje, najavilo je Ministarstvo prosvjete.

Na taj način počeće sveobuhvatna digitalna transformacija obrazovnog sistema, kroz pilot projekat Digitalna učionica.

“Slobodno mogu reći da je to prekretnica koja znači modernizaciju i osavremenjavanje obrazovnog procesa a istovremeno i odustajanje od anahronog tradicionalnog prevaziđenog načina prezentiranja nastavnog sadržaja”, kazao je ministar prosvjete Damir Šehović gostujući u Dnevniku TVCG.

On je objasnio da će digitalni sadržaji biti prikazani u formi 2D i 3D animacija, video materijala, simulacija, virtuelnih modela koji će biti vezani za nastavni plan i program i za sadržaj samog udžbenika.

“Djeca će na savremen, evropski način od naredne školske godine biti u prilici da apsorbuju znanje i da im to znanje bude trajnije”, kazao je Šehović.

U planu je da sve učionice budu opremljene kvalitetnim wi-fi signalom i da se do septembra zamijeni sva računarska oprema u svim osnovnim i srednjim školama i da se nabave pametne table i smart televizori do šestog razreda osnovne škole, za šta je Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, izdvojilo 4-5 miliona eura.

Ministar prosvjete je kazao da će se, zahvaljujući projektu Uči doma, na regularan način zaokružiti nastavna godina, koja će se završiti u skladu sa projekcijom koja je definisana školskim kalendarom. To znači da će nastavna godina biti završena 12. juna, odnosno 20. maja za učenike završnih razeda osnovnih u srednjih škola.

“Projektom Uči doma sačuvali smo djeci, ono što je najvažnije, njihovo zdravlje, ali smo i omogućili kontinuitet učenja, što je bila suština čitave priče”, naglasio je Šehović.

U projekat bilo uključeno 240 nastavnika iz 34 škole koji su snimili 1.700 predavanja.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply