Mentalni problemi kod adolescenata sve učestaliji

Ilustracija

Mentalni problemi sve su učestaliji kod mladih Evropljana uzrasta od 11 do 15 godina, pokazuje studija koju je u utorak objavila evropska kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Sprovedeno istraživanje usmjerilo se na zdravlje i socijalno ponašanje školske djece starosti 11, 13 i 15 godina iz 45 zemalja svijeta, objavila je SZO.

Ono pokazuje da mentalno zdravlje u mnogim zemljama između 2014. i 2018. godine bilježi opadanje.

Nivo mentalnog zdravlja opada s odrastanjem djece, pokazuje studija, koja posebno ističe da su u opasnosti djevojčice. Jedan od četiri adolescenta navodi da osjeća nervozu, iritiranost i teškoće sa spavanjem barem jedanput sedmično, navodi WHO.

“Povećanje broja dječaka i djevojčica širom Evrope koji svjedoče o lošem mentalnom zdravlju, osjećajući se loše, nervozno i iritirano, zabrinjavajuće je za sve nas”, komentarisao je regionalni direktor SZO-a za Evropu, dr Hans Henri Kluge.

Više od jedne desetine ispitanih prijavilo je da je bilo žrtva bulinga na društvenim mrežama tokom dva mjeseca uoči ispitivanja.

Kluge je kazao da će se lak pristup službama koje se bave mentalnim zdravljem isplatiti trostruko, “zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim dobicima za današnje adolescente, sjutrašnje odrasle i buduće generacije”.

Istraživanje je sprovedeno pri univerzitetu Glasgov u Škotskoj, a obuhvatilo je 220.000 školske djece iz Evrope i Kanade.

U trećini zemalja povećao se broj onih koji osjećaju pritisak školskih obaveza.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply