Od ponedjeljka upis u osnovne škole, u vrtiće 26. maja, a 29. juna u srednje

Elektronski upis u osnovne škole počinje u ponedjeljak, 18. maja, u vrtiće počinje 26. maja, a u srednje škole 29. juna. Iz Ministarstva prosvjete je najavljeno da će svi detalji u vezi sa upisom biti dostupni na njihovom i sajtu www.upisi.edu.me  a objaviće i uputstva za korišćenje servisa.

U sistemu se, kako je objašnjeno nalazi najveći dio dokumentacije potrebne za upis, što znači da roditelji neće morati da je naknadno prilažu na neki drugi način. Osim izvodi iz knjige rođenih i potvrde od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza preuzimaju se i podaci o opštem uspjehu učenika, na eksternoj provjeri i iz predmeta od značaja, kao i o diplomi Luča i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar, odnosno najveći dio dokumentacije. Potvrdu o sistematskom pregledu roditelji budućih prvaka mogu dostaviti školi do septembra.

Slogan kampanje za sve elektronske upise je Upiši.me a iz Ministarstva poručuju da ni jedan građanin ne treba da ima bojazan da neće imati uslova ili da neće znati da ispuni obavezu u vezi sa e-upisom, jer će službe škole, ali i ovaj vladin resor, konstantno biti na raspolaganju.

Ministarstvo prosvjete je, uz pomoć UN kancelarija u Crnoj Gori pripremilo elektronsku platformu za upise vrtiće, osnovne i srednje škole, čime će upisna procedura biti značajno olakšana i usklađena sa epidemiološkom situacijom, poručili su ministar prosvjete Damir Šehović i rezidentna koordinatorka sistema UN u Crnoj Gori, Fiona Mekluni.

„Drago mi je što smo danas u prilici da predstavimo elektronske upise, nešto što o čemu smo već nekoliko godina govorili, a što smo uspjeli da završimo za samo nekoliko nedjelja. Dakle, pripremili smo e-platformu za upise u vrtiće, osnovne i srednje škole na isti način kako smo to učinili sa #UciDoma: u rekordnim rokovima“, poručio je Šehović. „Cijenim da je kriza izvukla iz nas ono najbolje, ali i nas je podstakla da krenemo još hrabrije u pravcu digitalizacije“.

Prema njegovim riječima, velika prednost elektronskog upisa je što se sve završava iz svog doma, i što su servisi dostupni 24 sata. Sistem je koncipiran tako da, u najvećoj mogućoj mjeri skraćuje i samu elektronsku proceduru, jer se mnogi podaci preuzimaju automatski iz postojećih baza podataka, kako ih roditelji ne bi morali unositi

“Svako djelovanje Ministarstva na polju digitalizacije ide u dva pravca: servisi za djecu i roditelje koji će im pomoći da uštede dragocjeno vrijeme, te u pravcu razvijanja digitalne učionice, koja podrazumijeva prije svega nove sadržaje za učenje. Drugim riječima, kad kažemo „digitalizacija“, to ne znači ostavljanje djece same satima pred ekranom, već korišćenje tehnologije za uštedu vremena roditeljima, te jasnije približavanje gradiva djeci“, pojasnio je Šehović.

Mekluni je saopštila je da je crnogorski sistem obrazovanja u posljednja dva mjeseca jasno pokazao kako tehnologija može da se upotrijebi u svrhu pružanja obrazovnih mogućnosti za sve.

Da bi se roditeljima omogućilo da bezbjedno i blagovremeno upišu djecu u osnovnu školu i vrtiće, UNDP je zahvaljujući novcu Evropske unije kreirao novi elektronski servis, u saradnji sa ministarstvima prosvjete i javne uprave.

“Ovo je dugoročno digitalno rješenje koje će olakšati postupak i roditeljima i djeci, a i upravama škola. Troši se manje vremena i manje papira, a sve se može obaviti iz udobnosti vašeg doma” rekla je ona i dodala da je e-upis automatizovan i oslanja se na Nacionalni sistem za razmjenu podataka koji su zajednički uspostavili UNDP i Ministarstvo javne uprave, uz finansijsku podršku EU.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply