Sezonski grip i dalje opasniji od korone za djeca sa hroničnim bolestima

Ilustracija

Djeca koja se istovremeno suočavaju s koronavirusom i nekom drugom bolešću, imaju teže komplikacije nego što se do sada mislilo, ali im COVID-19 i dalje nije veća prijetnja od sezonskog gripa, pokazala je nova studija.

Svrha studije bila je prikupljanje podataka o tome u kojoj mjeri neka zdravstvena stanja koja djeca imaju od ranije mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije COVID-19 bolesti. Očekivano, djeca s težim hroničnim bolestima, teže su se oporavljala, a među takvima većina je doživjela respiratorne simptome koji su ukazivali na zatajenje pluća.

“Ideja da COVID-19 štedi mlade ljude samo je lažna. Iako se djeca češće razbole ako imaju druga hronična stanja, prvenstveno gojaznost, važno je napomenuti da su i djeca bez hroničnih bolesti takođe u opasnosti. Roditelji treba da nastave da se ozbiljno odnose prema virusu“, rekao je koautor studije Lawrence Kleinman.

Studija je sprovedena između 14. marta i 3. aprila članovi Međunarodne saradničke jedinice za pedijatrijsku intenzivnu njegu COVID-19 (PICU), a u njoj je učestvovalo više od 300 pedijatara iz 100 dječijih bolnica širom svijeta. U studiji, koja je objavljena u časopisu JAMA Pediatrics, ocijenjeni su slučajevi 48 djece pozitivne na koronavirus. Među njima je bilo 25 dječaka i 23 djevojčice, prosječne dobi 13 godina. Sedam dana nakon što je studija zaključena, dvoje djece je umrlo, a trećina je ostala i dalje u bolnici.

Naučnici su rekli kako, ipak, mogu biti zadovoljni rezultatima, jer prikupljeni podaci pokazuju da sezonski grip još predstavlja veću prijetnju djeci od COVID-19 bolesti, ali su i ukazali na neophodnost kontinuiranog preventivnog praćenja situacije.

Izvor: Roditelji.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply