U OŠ “Ilija Kišić” za buduće prvake i učenje i ručak, produženi boravak do 15 sati

U OŠ „Ilija Kišić“ u Herceg Novom biće organizovan produženi boravak za buduće prvake, a roditelji će imati priliku i da doplate za ručak i užinu, saopštila je direktorica škole Snežana Mirković.

Renovirana školska kuhinja i trpezarija biće prostor gdje će svi prvaci doručkovati, a djeca koja su u integrisanim odjeljenjima imati konačno priliku da sprovode dio nastavnog programa – samousluživanje.

Prijava za uspis prvaka počinje 18. maja, a uslijediće testiranje djece u školi. Kako bi stvorili što bolje uslove za boravak djece u školi i pružili značajnu podršku zaposlenim roditeljima, odlučili su se za uvođenje programa produženog boravka do 15 sati.

Kako je pojasnila direktorica Mirković gostujući u jutarnjem programu RTHN, u tu svrhu biće uređena i osposobljena školska kuhinja i trpezarija.

“Sredstva je obezbjedilo Ministarstvo prosvjete, a uz uređenje školske kuhinje adaptiran je i prostor u kojem će djeca boraviti u produženom boravku. Za djecu je predviđen prostor za edukativni i kreativni rad, a sve pod budnim okom vaspitačice, pedagoga i uz moju pažnju. Prilikom upisa roditelji će moći da se izjasne da li žele da njihova djeca u školi imaju topli obrok, odnosno ručak, i užinu”, kazala je ona.

Mirković objašnjava da je sklopila ugovor sa direktoricom JPU Naša radost Tanjom Dulić o pripremi i dopremanju hrane iz vrtića u zeleničku školu.

“Roditelji će imati mogućnost da na račun vrtića uplate određeni iznos, nešto manji od 30 eura, koliko će koštati mjesečna pretplata za obroke koje će djeca imati u školi. Ručak i užina biće pripremani u kuhinji vrtića i uz sve higijenske mjere biti dopreman u našu školu”, navela je Mirković.

Smatra da je ova vrsta podrške roditeljima veoma bitna jer je lakše funkcionisati kada znate da su vam djeca na sigurnom i kvalitetno zbrinuta.

“Dijete je u pedagoškom ambijentu od 7 do 15 sati, ručalo je kvalitetno, jer o tome svi vodimo računa kao roditelji, završilo je domaći i kada roditelj dođe po dijete, vrijeme koje imaju u nastavku dana mogu iskoristiti na još kvalitetniji način kada znate da su školske obaveze završene. Sređuje se i školsko dvorište, imaće i lijep prostor ispred i mi prvačiće očekujemo u još većem broju nego prethodnih godina”, pojasnila je direktorka Snežana Mirković.

Školsku kuhinju koristiće prvačići i u njoj doručkovati, što je još jedna novost u odnosu na dosadašnju praksu. Nastavu u okviru predmeta samousluživanje sada će imati i djeca koja su u integrisanim odjeljenjima jer, kako kaže direktorica Mirković, cilj je da se inkluzija sprovede u maksimalnom kapacitetu.

Izvor: RTHN

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply