Porodiljama u Opštoj bolnici Kotor za doručak hljeb i margarin

Trudnice i porodilje iz porodilišta u Opštoj bolnici u Kotoru žalile su se putem društvenih mreža na lošu i nekvalitetnu ishranu i da pet dana zaredom za doručak dobijaju hljeb premazan margarinom, zbog čega su pacijentkinje često gladne.

One navode da je nevjerovatno da ne mogu da im obezbijede makar osnovne namirnice, jer su obroci nedovoljni i nisu hranljivi, piše Dan.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak tvrdi da se trudnicama u bolnici u Kotoru svakodnevno za doručak servira kriška hljeba namazana nutritivno bezvrijednim margarinom. Ona je juče medijima proslijedila fotografiju na kojoj je prikazana feta hljeba namazana margarinom i ustvrdila da je to doručak koji dobijaju trudnice u ovoj bolnici. Bošnjak je ocijenila da je to prava slika zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Prava slika zdravstvenog sistema Crne Gore nisu ovi namontirani hvalospjevi kojima smo zatrpani ovih dana, kao već pripremljeni odgovori na dobro isfiltrirana i namještena pitanja novinara, već ona kriška hljeba namazana nutritivno bezvrijednim margarinom koji se svakodnevno za doručak servira trudnicama u bolnici u Kotoru”, kazala je Bošnjak.

Podsjetila je da je prije par godina slična slika bila u Kliničkom centru Crne Gore, ali da se nakon medijskog pritiska i kampanje koju je tada povela Mreža žena Pokreta za promjene to stanje popravilo.

“Kakvo je stanje sada, ne znamo. Sramno je da naš zdravstveni sistem na ovaj način dočekuje novi život, a još sramnije da predsjednik Vlade, poslije svih afera koje prateKenana Hrapovića, ministra ne razrješava dužnosti. S jedne strane „lui viton” torbice, a s druge maza od margarina. To je, nažalost, današnja Crna Gora. Skorojevićima sve, a narodu ništa. Nadam se da će narod, kad bude trebalo, znati to da kazni. U srećnim zemljama odmah bi uslijedile ostavke, ali kod nas nema moralnih na pozicijama vlasti koji bi preuzeli odgovornost”, poručila je Bošnjak.

Trudnice koje su smještene na odjeljenju kotorske bolnice požalile su se na društvenoj mreži Fejsbuk da im se pet jutara zaredom kao obrok servira kriška hljeba namazana margarinom. One su kazale da su „gladne”, da je hrana „nezdrava”, da su pojedine od njih tražile još, ali da im je saopšteno da nema nego toliko koliko su dobile. One su bile začuđene da bolnica, odjeljenje za trudnice, ne može da obezbijedi „bolju hranu”.

S druge strane, iz Opšte bolnice Kotor (OBK) saopštavaju da se obroci pripremaju “po rasporedu određenom za taj dan”, a da jelovnik sastavlja nutricionista.

Direktor ove bolnice, primarijus dr Ivan Ilić, kazao je da u toj zdravstvenoj ustanovi jelovnik nije mijenjan poslednjih par godina, to jest „u odnosu na onaj koji je ranije bio”.

“Ništa se nije mijenjalo u zadnje vrijeme. Postoji jelovnik po kojem se radi, znači to nije slobodna volja, ni procjena, nego je jelovnikom određeno kakva je hrana i koja količina se servira. Doručak se redovno služi, kruha ima svijetlog i ražanog, i može se uzeti i više komada ako je potrebno. Obavezno se služi margarin, džem, pašteta, čaj, poslije toga se služi mlijeko po pola litra po trudnici, odnosno porodilji, tako da to je uobičajno. Ne mogu sada da komentarišem više dok ne vidim tu sliku”, kazao je dr Ilić za Dan.

On je kazao da sumnja da je sporna fotografija nastala u toj zdravstvenoj ustanovi.

“To je istrgnuto iz konteksta, ako je samo prikazan taj dio obroka. Ne mogu da potvrdim da je to iz naše bolnice; može biti, a ne mora. Na osnovu čega mogu zaključiti da je to slikano u kotorskoj bolnici. Imam uvjeravanja od glavne babice da je za doručak svakog dana raznovrsnija ponuda od one koja je prikazana na toj slici”, konstatovao je dr Ilić.

Nemaju nutricionistu, a hrana po propisima

Direktor kotorske bolnice objašnjava da je jelovnik „prije više godina” sastavio nutricionista.

“Mi trenutno nemamo nutricionistu, ali je on nekada radio dok nije otišao u invalidsku penziju. Nakon toga nismo dobili saglasnost da zaposlimo novog, ali sam siguran da se jelovnik pravi prema nalazu”, podvlači dr Ilić i dodaje da bolnica raspolaže svi potrebnim namirnicama u kojima, kako kaže, ne oskudijeva.

Zbog slične situacije prije par godina porodilje iz Kliničkog centra su se žalile i objavile fotografiju doručka gdje se vidjelo da žene koje su rodile djecu za doručak dobijaju po parče hljeba i salame. KCCG nakon toga je promijenio jelovnik.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply