Od ponedjeljka normalizacija rada zdravstvenih ustanova

Od ponedjeljka, 11. maja biće uspostavljena normalizacija rada u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori i počeće se sa zakazivanjem specijalističkih pregleda, najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Uvažavajući trenutnu situaciju sa korona virusom, od 11. maja biće uspostavljena normalizacija rada zdravstvenih ustanova, sa ciljem da se u Kliničkom centru i opštim i specijalnim bolnicma, kao i ustanovama u mreži zdravstvenog sistema obezbijedi postepena dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijente”,  kazao je on na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Hrapović je kazao da su direktori zdravstvenih ustanova upoznati sa načinom i modelima rada ustanova u tranzicionom periodu.

“Ustanove su dužne da organizuju rad tako što će pacijente pregledati po prioritetu u smjenskom radu. Preporuka je da se pozovu svi zakazani pacijenti koji nisu obavili pregled, i zakaže im se pregled u drugoj smjeni”, kazao je ministar zdravlja.

Institut za javno zdravlje dostavio je preporuke za postupanje na svim nivoima zdravstvene zaštite, te da će one tokom dana biti distribuirane svim zdravstveniu ustanovama.

On je istakao da je više nego jasna opravdanost uvođenja elektronskih servisai saopštio da je u prethodna dva mjeseca obavljeno oko 100.000 usluga putem elektronskih servisa.

Odlučeno je i da Dom zdravlja u Tološima ostane kao punkt za rad sa osobama sumnjivim na Covid-19.

Ukidaju se privremene bolnice u Podgorici, Baru i Beranama.

Izvor: RTCG

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply