Upis u srednje škole oko 20. juna, dežurni vrtići, nadaju se od sredine juna

Upis u srednje škole počeće oko 20. juna, a po prvi put đaci će se upisivati elektronskim putem, saopštio je pomoćnik ministra prosvjete Crne Gore Veljko Tomić.

On je istakao da će ove godine biti dostupno 8.600 upisnih mjesta, kako bi svi osnovci imali široke mogućnosti u izboru srednje škole.

„Ministarstvo prosvjete je reagovalo na vrijeme u situaciji sa koronavirusom, a konkurs za upis je u završnoj fazi, u komunikaciji samo sa Zavodom za zapošljavanje, srednjim školama i lokalnim zajednicama“, kazao je on u Bojama jutra.

Kako je kazao, Ministarstvo prosvjete je izašlo u susret zahtjevima srednjoškolaca u pogledu organizovanja maturskih ispita, pa se tako gradivo sa četvrtog klasifikacionog perioda neće naći među ispitnim pitanjima.

„Mi smo u neprekidnoj komunikaciji sa srednjim školama, u okviru kojih funkcionišu učenički parlamenti, a tu je i krovna organizacija srednjoškolaca Unija srednjoškolaca, te zajedničkim radom nastojimo da što bolje sprovedemo obaveze u pogledu završavanja tekuće godine i organizovanja eksterne mature“, dodao je on.

Tomić ističe da će Ministarstvo prosvjete pratiti razvoj epidemiološke situacije i konsultovati Institut za javno zdravlje u pogledu sprovođenja mjera koje su neophodne kako bi se organizacija maturskih ispita sprovela na bezbjedan način.

„Sprovođenje online učenja i nastave putem platforme Uči doma se pokazalo vrlo važnim za crnogorsko obrazovanje u ovom periodu i moram iskazati zahvalnost nastavnicima i učenicima“, kazao je Tomić i napomenuo da će početak nove školske godine u septembru biti prilika da nastavnici obnove pojedine djelove gradiva sa đacima.

On je dodao da će se epidemiološka situacija pratiti i u pogledu daljeg planiranja rada vrtića, a kako kaže, postoji mogućnost i nada da će se vrtići otvoriti od sredine juna.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply