Prvi put u bolnici u Risnu u uklonjen tumor mozga osmogodišnjoj djevojčici

U Specijalnoj bolnici za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju ,,Vaso Ćuković“ u Risnu, urađena je operacija tumora na mozgu osmogodišnje djevojčice, a ljekari koji su prvi put samostalno radili ovakav zahvat, su posebno sretni jer je nalaz zatim pokazao da se radi o dobroćudnoj promjeni.

Operacija, koja je urađena prije 15 dana, trajala je oko četiri sata, a uradio je tim koji čine direktor bolnice, neurohirurg dr Vlado Popović i njegov kolega, neurohirurg dr Aleksandar Knežević u saradnji sa načelnikom anesteziološke službe, anesteziologom dr Dejanom Miloševićem i njegovim timom.
U bolnici u Risnu, jedinoj te vrste u Crnoj Gori, urađen je ogroman broj zahvata, ali direktor te ustanove, kaže da su posebno ponosni na tu uspješno urađenu operaciju, jer je su je prvi put uradili samostalno njihovi neurohirurzi.

“Ono što uspjeh sve čini još većim jeste podatak da se radi o djetetu, tj. djevojčici od osam godina, što je svakako nosilo dodatni veći teret, pažnju i brigu, kako sa našeg hirurškog pristupa, tako mnogo više i sa anesteziološkog, jer nije isto uvoditi anesteziju djetetu od osam godina i odraslom čovjeku. Riječ je o tumoru koji je zahvatio mali mozak i četvrtu moždanu komoru, regije koje zahtijevaju mnogo veće hirurško iskustvo i operacije koje se rade u mnogo većim zdravstvenim centrima u regionu, Beogradu, Zagrebu”, kazao je Popović za Pobjedu.

Takvi pacijenti su do sada upućivani u zdravstvene centre van Crne Gore.

“Mogu sa ponosom reći da je kompletan tim na vrhunski način obavio zadatak. Sretni smo ishodom jer je patohistološki nalaz pokazao da se radi o dobroćudnoj promjeni, tako da je faktički djevojčica izliječena”, dodao je on.

Popović, ukazuje da je slične operacije i najveće neurohirurške zahvate radio dr Miloje Joksimović sa Neurohirurške klinike u Beogradu, dugogodišnji konsultant risanske bolnice, ali i čovjek od kojeg su učili on i njegove kolege.

“Svi mi gravitiramo Neurohirurškoj klinici u Beogradu, čiji smo đaci, kao i svi naši prethodnici koji su neurohirurgiju izučavali tamo. Sve zahvate koji su rađeni tamo, dr Joksimović je znanje i iskustva prenosio ovdje nama. I danas, nakon ovog zahvata, možemo s ponosom reći da smo dosta usvojili i naučili, da smo stekli sigurnost, znanje i vještinu da takve operacije uradimo samostalno”, objašnjava Popović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply