Prijava porodičnog nasilja i putem aplikacije

Vlada Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuli su mobilnu aplikaciju Budi sigurna, koja omogućava žrtvama nasilja da na samo jedan klik zatraže pomoć.

Poruka sa brojem telefona i tačnom lokacijom stiže direktno Nacionalnoj SOS liniji za žrtve nasilja u porodici, čije aktivistkinje će odmah kontaktirati osobu koja je zatražila pomoć. Profesionalno osoblje obučeno je za postupanje u ovakvim situacijama, a svi podaci su u potpunosti bezbjedni i povjerljivi.

Aplikacija je u Google play-u dostupna za korisnike android uređaja i može se preuzeti odmah, a za iOS će biti dostupna uskoro.

“U ovom izazovnom vremenu borbe sa koronavirusom, kada postoji rizik da se nasillje u porodici poveća, Vlada Crne Gore i UNDP pokreću SOS mobilnu platformu koja omogućava brzu dojavu o izloženosti nasilju. Na ovaj način, želimo da ukažemo da nasilje nije privatna stvar. Nasilje je problem svih nas i društva u cjelini. Zato nam je cilj da ovom aplikacijom ohrabrimo i podstaknemo žrtve da nasilje prijave“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, za policiju je odgovorno i hitno postupanje po svakoj prijavi nasilja, kao i primjena hitnih mjera, prioritet.

UNDP je razvio aplikaciju sa ciljem da kreira digitalno rješenje za dugoročnu upotrebu, ne samo tokom trajanja mjera ograničenog kretanja i socijalne izolacije.

Aplikacija ima niz mogućnosti, uključujući opciju da korisnici dodaju i broj osobe ili organizacije od povjerenja, kojima se mogu obratiti ukoliko su u opasnosti.

Takođe, aplikacija nudi informativni i edukativni sadržaj, uključujući sve važne kontakte, informacije o pravima žrtve, praktične savjete, video uputstva za samoodbranu, ali i sve detalje Protokola o postupanju, prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici.

Ovim krovnim dokumentom propisane su sve procedure i definisana institucionalna saradnja u vezi s porodičnim nasiljem i nasiljem nad ženama.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply