USCG: Tretiranje plaćenog odsustva kao godišnjeg odmora je zloupotreba prava

Unija slobodnih sindikata pozvala je zaposlene roditelje djece do 11. godina starosti, kojima je poslodavac bez njihove saglasnosti zamijenio plaćeno odsustvo sa godišnjim odmorom, da im se obrate kako bi zaštitili to pravo.

Plaćeno odsustvo zbog djeteta se može tretirati kao godišnji odmor

Iz Unije napominju da treba razlikovati pravni institut “plaćeno odsustvo” u odnosu na pravni institut “godišnji odmor”.

“Pravo zaposlenog roditelja da koristi plaćeno odsustvo zbog brige o djetetu do 11. godina starosti je pravo koje mu je garantovano Naredbom Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja zarazne bolesti i svaki poslodavac u Crnoj Gori dobiće subvenciju, odnosno finansijsku podršku za finansiranje dijela zarade za sve zaposlene roditelje koji koriste ovo, garantovano, pravo. Zamjenjujući ovo pravo sa neprikosnovenim pravom svakog zaposlenog na godišnji odmor, dolazimo na teren zloupotrebe prava koje je roditeljima garantovala Naredba Ministarstva zdravlja, a sve pod plaštom razumijevanja krize i situacije u kojoj se nalazimo”, ističu iz Unije slobodnih sindikata.

S druge strane, čak i kada bi poslodavac imao pravni osnov da navedeno plaćeno odsustvo roditelja djeteta do 11. godina zamijeni sa „prinudnim“ slanjem na godišnji odmor, a u Uniji tvrde da nema, morao bi  roditelju, u skladu sa utvrđenim Planom za korišćenje godišnjih odmora, dostaviti rješenje za korišćenje godišnjeg odmora najmanje 30 dana prije početka njegovog korišćenja.

“Vrijeme koje je rješenjem utvrđeno za korišćenje godišnjeg odmora poslodavac može da izmijeni najkasnije pet radnih dana prije dana određenog za korišćenje godišnjeg odmora, ali isključivo ako se sa tim saglasi zaposleni. Od tog pravila Zakon o radu propisuje izuzetak u slučajevima više sile, ali se taj izuzetak odnosi isključivo na pravo poslodavca da, u slučaju više sile, može da izmijeni vrijeme koje je određeno za korišćenje godišnjeg odmora, bez saglasnosti zaposlenog”, navode sindikalci.

Dakle, kako pojašnjavaju, poslodavac ni u ovim, vanrednim okolnostima, ne bi mogao uputiti zaposlenog na godišnji odmor bez prethodne konsultacije i dostavljanja rješenja o korišćenju godišnjeg odmora k30 dana prije dana određenog za početak korišćenja ovog prava.

Unija sindikata istiće da godišnji odmor zaposlenih nema cijenu,i da je to jedino pravo iz radnog odnosa kojeg se ne može odreći, niti mu se može oduzeti. Zato pozvaju poslodavce da plaćeno odsustvo zaposlenog roditelja djeteta do 11. godina ne zamjenjuju godišnjim odmorom, a Inspekciju rada da, u slučaju prijavljivanja nepravilnosti u ovom pogledu, postupe u skladu sa Zakonom o radu, ali i u skladu sa ranije datim izjavama koje su potencirale obavezu poslodavca da godišnji odmor zaposlenom može biti dat isključivo po zakonom propisanoj proceduri.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply