Maturski, stručni i polumaturski ispiti od 20. maja, bez gradiva četvrtog tromjesečja

Foto: Ilustracija

Maturski, stručni i polumaturski ispiti biće održani od 20. maja, a na polaganjima neće biti gradiva iz četvrtog tromjesečja, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, Datum polaganja određen u konsultaciji sa Institutom za javno zdravlje.

Oni kažu da je eliminisanje pitanja iz četvrtog klasifikacionog perioda odnosno tromjesečja bio je i jedan od zahtjeva Unije srednjoškolaca, sa čijim predstavnicima su se ministar Šehović i uprava Ispitnog centra sreli.

Termini polaganja za maturante su kako slijedi: eksterni maturski i stručni ispiti iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 20. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz prvog stranog jezika 30. maja; eksterni maturski i stručni ispit iz Matematike 1. juna.

Termini polaganja za polumaturante su kako slijedi: iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 26. maja; iz Matematike 27. maja; iz predmeta po izboru 28. maja.

Dodaju da su rokovi za zaključivanje ocjena maturantima skraćeni, kako bi se ostavilo više vremena za pripremu za maturske ispite.

Iz Ministarstva prosvjete navode da će biti organizovana i priprema na daljinu odnosno emitovanje pripremih časova, testovi za pripremu biće objavljeni online i u štampanim medijima, a škole će takođe iskoristiti sve resurse za podršku maturantima i polumaturantima, što su, kako kažu, takođe bili neki od zahtjeva Unije srednjoškolaca.

Rokovi za izdavanje diploma, kako navode, biće takvi da učenici mogu da se upišu ne samo na fakultete u Crnoj Gori već i šire.

“Vjerujem da nema razloga za brigu, potpuno smo razumjeli mlade ljude iz Unije srednjoškolaca i vodimo računa o aktuelnom momentu. Ni na internim niti na eksternim ispitima polumaturanti i maturanti uopšte neće imati gradivo iz četvrtog tromjesječja, a samim tim će imati i manji broj pitanja. Osim toga, polumaturski ispiti nijesu eliminatorni faktor za upis u srednje škole”, kazao je ministar Damir Pehović.

Sa druge strane, kaže on, maturski ispiti se vrednuju prilikom upisa na fakultete većeg dijela zemalja regiona i šire, a i na ovaj način se kod mladih ljudi, pred kojima je profesionalni razvoj, podstiče kultura objektivne eksterne provjere znanja.

“Zajedno ćemo dati sve od sebe da djeci omogućimo dobru pripremu, uz poštovanje epidemioloških mjera.  Zato sam uvjeren da smo na pravom putu, jer: korist djece, njihovo znanje i njihov nastavak školovanja su nam prioritet”, rekao je ministar.

Iz Ministarstva navode da je inicijalni predlog Unije srednjoškolaca je, nakon konsultacija sa srednjoškolcima, bio i otkazivanje maturskih ispita.

“Međutim, kako je konstatovano da je, zbog najboljeg interesa djece taj zahtjev neodrživ, razgovarano je o načinima organizacije ispita, te su usvojeni njihovi zahtjevi da se eliminiše sa polaganja četvrto tromjesečje, da se testovi za pripremu učine dostupnim svima, te da se u svakom mogućem smislu ima u vidu aktuelni momenat. Dodatno, navedena odluka o održavanju Ispita će omogućiti đacima da se, bez problema, pripreme i upišu na željene fakultete u Crnoj Gori, ali regionu i šire”, kaže se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Leave a Reply