Roditelji djece sa dijabetesom senzore mogu nabaviti putem poštanskih pošiljki

Senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi moguće je nabaviti putem poštanskih pošiljki a roditelji mogu sami inicirati nabavku bez prethodnih konsultacija sa bilo kojim organom, kazala je pomoćnica direktora Agencije za ljekove i medicinska sredstva Željka Bešović.

Ona je kazala da su zajedno sa Upravom carina dali saglasnost da se senzori nabavljaju putem poštanskih pošiljki i dodaje da su već imali prve zahtjeve roditelja koji su odobreni.

„Usljed pandemije koronavirusa je nabavka određenih ljekova otežana, a u pogledu senzora je ona otežana dodatno“, saopštila je Bešović.

Kako je kazala, usljed epidemije i zabrane putničkog saobraćaja, roditelji više nijesu u prilici da iz inostranstva nabavljaju senzore, pa su se obratili Ministarstvu zdravlja i Agenciji za lijekove sa molbom da se razmotri alternativni način nabavke senzora putem poštanskih pošiljki.

„Čim smo primili zahtjeve, počeli smo da djelujemo po njima i već je pokrenuta nabavka senzora za djecu dijabetičare, a roditeljima je obezbijeđena refundacija troškova nabavke senzora od strane Fonda za zdravstveno osiguranje“, dodaje Bešović.

Ona objašnjava da roditelji mogu sami inicirati pošiljku, a kada ona stigne u Crnu Goru, važno je da roditelji imaju račun iz zdravstvene ustanove iz inostranstva ili fakturu direktno od proizvođača, kao i izvještaj ljekara specijaliste koji pokazuje da je ljekar propisao korišćenje senzora, ali i ličnu ispravu onoga ko je primalac pošiljke, i sa tom dokumentacijom se javljaju direktno Upravi carina. Dodaje da u slučaju potrebe bilo kakve dodatne stručne analize dokumentacije uključuje se Agencija, da takve slučajeve zajedno sa Upravom carina rješavaju.

Bešović ističe da je rok za rješavanje zahtjeva gotovo jedan dan, ali da roditelji mogu čekati određeni period na dostavu samih senzora, što zavisi od brzine rada pošte i trenutnih okolnosti.

„Ljekovi i medicinska sredstva nijesu predviđeni za nabavku putem pošte, jer to nosi rizik nabavke ljekova nekontrolisanog porijekla, međutim, uslovi epidemije su iziskivali izuzetak i prilagođavanje, pa smo omogućili nabavku tim putem“, kazala je Bešović i napomenula da će se po prestanku okolnosti epidemije, senzori i ostali ljekovi ponovo nabavljati standardnim prodecurama.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply