Školska godina po kalendaru, u Ministarstvu nijesu za vraćanje u klupe

Ministarstvo prosvjete smatra da učenici ne bi trebalo da se vraćaju u školske klupe do kraja školske godine zbog trenutne epidemiološke situacije ali će konačnu riječ o tome dati Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Vlada.

Ministar prosvjete Damir Šehović je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da takav stav važi i za djecu u vrtićima kao i da neće biti produžen kalendar za ovu školsku godinu.

On kaže da trenutne informacije od zdravstvenih institucija govore da bi to bila najbolja odluka, jer bi aktiviranje čitave prosvjete kao ogromnog sistema neminovno nosilo i određene rizike.

„Zdravlje djece i njihovih porodica je apsolutni prioritet, i to govorim kako ljudski, tako i sa pozicije ministra obrazovanja, koji vodi sistem sa preko 100 hiljada djece i 13 hiljada nastavnika. Upravo zato, stava sam da školska godina treba i može da se završi bez vraćanja učenika u školske klupe”, kazao je on za Portal Analitiku.

Prema negovom mišljenju, školska godina treba da se završi shodno postojećem školskom kalendaru u junu, odnosno maju za maturante, jer bi velika pomjeranja u smislu produženja školske godine izazvala tektonske promjene u sistemu, kako u dijelu nastavka školovanja tako i u upisa u srednje škole i fakultete.

“A mi smo tu ne da stvaramo haos već da djelujemo kvalitetno, ali i u skladu sa situacijom. Nastavnici svakako, uz podršku #UciDoma inicijative, rade odličan posao sa djecom u trenutnim okolnostima. Dodatno, Ministarstvo je izradilo precizno uputstvo za škole u vezi sa ocjenjivanjem, koje će biti poslato narednih dana i sa kojim će javnost biti detaljno upoznata“, objasnio je on.

U skladu sa epidemiološkom situacijom u pripremi su i elektronski upisi i za vrtiće i za osnovne i za srednje škole. O detaljima i tačnim datumima javnost će brzo biti obaviještena.

Upisi bi trebalo da se realizuju na jednoj elektronskoj platformi, a Šehović tvrdi da će procedure biti jednostavne i efikasne.

Kada je riječ o visokom obrazovanju, u konsultaciji sa ustanovama viokog obrazovanja, preporučeno je da završni ispiti organizuju samo na fakultetima odnosno ustanovama visokog obrazovanja prema Zakonu, kad se za to steknu uslovi. Ustanove treba da blagovremeno obavijeste studente o rokovima, a najkasnije 15 dana prije održavanja ispita. Upisni rok treba da bude organizovan nakon okončanja mjera koje se odnose na obrazovne ustanove i eventualnog eksternog maturskog odnosno stručnog ispita u srednjim školama.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply