Učenje na daljinu dodatno ugrozilo obrazovanje romske i egipćanske djece

Učenje na daljinu dodatno je ugrozilo obrazovanje romske i egipćanske djece, smatra izvršna direktorica nevladine organizacije Centar za romske inicijative iz Nikšića Fana Delija.

“Svi smo svjesni da romska i egipćanska zajednica nema adekvatne uslove da prate on line nastavu. Znamo da su porodice brojne, i da je u jednoj porodici najmanje dvoje ili troje djece koja pohađaju nastavu, ne možemo da očekujemo ako otac ima samo jedan telefon, da ta djeca na adekvatan način isprate nastavu. Takođe, veliko je pitanje koliko porodica ima pristup internetu”, kaže ona.

Delija podsjeća da je zahvaljujući organizaciji Help, romskoj djeci na Koniku podijeljeno 70 pametnih telefona sa internetom, što im je olakšalo praćenje nastave. Napominje da je za romsku djecu iz Nikšića obećano 30 telefona, ali ta donacija, kako kaže, još nije realizovana.

“Imamo primjer dobre prakse u Nikšiću da su putem pošte, djeci koja nemaju pristup internetu, dostavljeni potrebni materijali za učenje. U Podgorici to još nije realizovano, i tek se nalaze u fazi da se to dostavlja putem medijatora, što je po meni već kasno, jer imate grupu učenika koji su deveti razred, koji školsku godinu uskoro završavaju”, objašnjava ona.

S obzirom na to da učenje od kuće podrazumijeva i pomoć roditelja, tj. slanje domaćih zadataka preko emaila i Vajbera, to još, kako je kazala Delija, dodatno usložnjava situaciju jer je, napominje, više od 90 odsto odrasle romske zajednice nepismeno.

“Podrška roditelja je na nižem nivou, a to je negdje i opravdano jer od nepismenih roditelja ne možemo očekivati podršku. Mi razumijemo trenutnu situaciju, ali ovo je nauk za sve nas ubuduće, na koji način ćemo pratiti način obrazovanja romske djece”.

Delija apeluje na romske medijatore da se povežu sa roditeljima i da prate djecu i povedu računa da li redovono prate nastavu i da li rade domaće zadatke.

Izvor: Antena M

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply