Mjere za škole i vrtiće još neće ublažavati

Otvaranje škola i vrtića neće biti mjere koje će se prve razmatrati kada se bude počelo sa njihovim postepenim ublažavanjem, najavili su članovi Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

“Nećemo ići sa mjerama koje u prvom planu mogu predstavljati rizik. Škole i vrtiće neće biti prvi na razmatranju'”, kazao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković koji je i član Tima.

Eraković je pojasnio da se razmišlja o tranzicionom periodu. Članovi Tima su se danas analizirali situaciju i razgovarali sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

“Ublažavanje mjera ne znači i njihovo nepoštovanje. Dakle kada ih građani shvate kao nepoštovanje moraćemo da se vratimo u situaciju koju ne želimo. Očekujem da će kao što su i sada pokazali odgovornost, tako biti i sa ublažavanjem mjera. Rezultati rada će biti vidljivi samo ako poštujemo mjere koje su na snazi”, kazao je Eraković na konferenciji za novinare.

Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje, Sedan Begić rekao je da je epidemiološka situacija je pod kontrolom i daje za očekivati da će se tako i nastaviti.

“Ipak, sa ovakvim virusom se ništa ne zna. Trudili smo se uvijek da idemo korak ispred i koristimo sve podatke koji su nam dostupni iz svih oblasti širom svijeta”, rekao je Begić.

On je na pitanje da li je i kada epidemiološka kriva počela da pada kazao da je pik bio 3. aprila i od tada postoji postepeni pad slučajeva obolijevanja.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply