#OstaniDoma: UNICEF-ovi mladi reporteri pokrenuli izazov #DomaOflajn

Foto: Printscreen (Youtube)

U okviru kampanje #OstaniDoma, UNICEF-ovi mladi reporteri pokrenuli su izazov na društvenim mrežama #DomaOflajn kako bi jedni druge inspirisali da što kvalitetnije provode vrijeme kod kuće dok traju mjere društvene distance.

Mladi reporteri pozivaju vršnjake da šalju video snimke svojih oflajn aktivnosti kod kuće na društvene mreže UNICEF-a Crne Gore ili da ih objavljuju na svojim društvenim mrežama tagujući UNICEF Crna Gora i koristeći #DomaOflajn.

„Prema istraživanju iz kampanje medijske pismenosti mladi Crne Gore uzrasta 12‒17 godina u prosjeku provode oko osam sati dnevno ispred raznih ekrana. Ovaj podatak je iz vremena prije krize uzrokovane koronavirusom. Bitno je da se to vrijeme sada ne poveća još više, kao i da se obrati dodatna pažnja na kvalitet sadržaja koje djeca i mladi prate u medijima. Iz tog razloga, UNICEF-ovi mladi reporteri pokreću izazov #DomaOflajn kako bi promovisali ravnotežu između vremena onlajn i oflajn dok traju mjere društvene distance“, objašnjava koordinatorka komunikacija u UNICEF-u Crna Gora Jelena Perović.

Da bi pokrenuli ovaj izazov na društvenim mrežama, mladi reporteri su snimili kratak video u kojem pokazuju kako oni provode oflajn vrijeme kod kuće.

„Puno je oflajn aktivnosti koje su zanimljive – crtanje, plesanje, čitanje knjiga, igranje društvenih igara, kuvanje, vježbanje, odlazak do prodavnice kako bi namirnice ostavili babi i đedu ispred vrata, itd.“, ističe mlada reporterka Jovana Popović.

Njena koleginica Lara Drašković želi da kroz ovaj izazov sazna koje su sve društvene igre sada aktuelne.

„Mi kod kuće igramo Monopol i uz to nam brzo prođe vrijeme. Zanimljivo je saznati koje društvene igre drugi igraju doma“, ističe Lara.

Mladi reporter Andrija Zeković podsjeća na raniju akciju mladih reportera koja je nosila naziv Birajmo šta čitamo!.

„Kroz izazov #DomaOflajn, ljudi mogu s nama da podijele naslove omiljenih knjiga, onih koje sada čitaju, najčudnijih knjiga koje su do sada pročitali, knjiga s najviše stranica koje imaju kod kuće, onih koje su pozajmili i nikad ih nisu vratili, onih koje imaju najljepše ilustracije, onih koje još nisu pročitali, itd. Svakako mi se čini zamiljivim da razmijenimo utiske na društvenim mrežama o svemu ovome“, poručuje Andrija.

Da li i koliko često vježbaju i na koji način, jedno je od pitanja koje zanima mladu reporterku Mionu Miljanić.

„Neko radi jogu, neko trbušnjake, nekome je možda trening čišćenje kuće ili ples uz glasnu muziku.. Zanimljivo je podijeliti snimke i ideje“, poručuje Miona.

Zdrava ishrana se svakako preporučuje u svim okolnostima i mladi reporteri se sada i sami više bave kuvanjem.

„Ja sam tokom ove krize naučio da spremim moju omiljenu paštu sa sirom, a zanima me da čujem šta drugi spremaju i kako im to ide“, poručuje mladi reporter Emir Drešević.

Izazov #DomaOflajn je još jedna u nizu akcija mladih reportera u okviru kampanje #OstaniDoma. Do sada su objavili brojne video-poruke kako bi promovisali kritičku analizu svih medijskih sadržaja i korišćenje pouzdanih izvora informacija radi prepoznavanja lažnih vijesti i sprečavanja širenja panike, dobru higijenu, poštovanje društvene distance, pružanje podrške starijima da ostanu doma, itd.

Prošle nedjelje su pokrenu fact-checking stranicu na sajtu UNICEF-a Crna Gora na kojoj objavljuju svoje analize o tačnosti informacija o koronavirusu i pozvali su ljude da im preko društvenih mreža UNICEF-a Crne Gore šalju informacije koje žele da provjere.

“Mladi reporteri su volonteri UNICEF-a koji već dvije godine zaredom promovišu medijsku pismenost i prava djeteta u Crnoj Gori. Njihov dosadašnji angažman prepoznat je kao model dobre prakse kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti koju je UNESKO, za ovu inicijativu, dodijelio UNICEF-u Crne Gore prošle godine”, navode iz UNICEF-a u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply