Upozoravaju roditelje da čuvaju djecu od eksplicitnog i opasnog sadržaja na internetu

Foto: Ilustracija

Kriminalistička obavještajna agencija Europol upozorava roditelje da sačuvaju svoju djecu od eksplicitnog i opasnog sadržaja na internetu, s obzirom da su djeca sada, zbog novonastale situacije koju je izazvao koronavirus, sve češće uz računare i telefone.

Kako je ustanovljeno, opasnost najviše prijeti od seksualnog uznemiravanja djece preko interneta.

Iz Europola su pojasnili da opasnost mogu biti igre sa elementima sličnim kockanju, izrada eksplicitnog materijala, maltretiranje, pornografija i nasilni sadržaj na mreži, seksualna prisila i seksualno iskrivljenje.

Europol sugeriše roditeljima ili starateljima da sa djecom pričaju o bezbjednosti na internetu i da u dogovoru s njima odrede vrijeme koje će najmlađi provoditi uz internet i sadržaje za zabavu njihovog uzrasta.

“Takođe, poželjno bi bilo ograničite sekcije privatnosti za igrice i aplikacije, kao i ograničiti djeci upotrebu web-kamere. Savjetujemo i da isključe podataka o geolokaciji nauređajima”, savjetuju iz Europola.

Kako bi djeca bila što zaštićenija i sigurnija od opasnosti koje mogu doći do njih preko interneta, roditelji moraju da nadziru njihove online aktivnosti.

“Budite uključeni u njihove onlajn aktivnosti tako što ćete znati koje aplikacije koriste i koje sajtove posjećuju, te da li je to u skladu sa njihovim godinama. Koristite roditeljski kontrol filter. Pratite upotrebu interneta i zaštitite djecu od štetnih sadržaja”, sugerišu iz Eurpola.

Za zaštitu djece na internetu od velikog je značaja prijava i blokiranje zahtjeva od nepoznatih osoba.

“Budite oprezni za znakove opasnosti i podržite svoje djete. Obavezno pozovite policiju ukoliko smatrate da je vaše dijete u opasnosti”, ističu iz Europola.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply