Vaspitači žele da pomognu djeci i roditeljima i daju im ideje za igru

Vaspitači u crnogorskim preškolskim ustanovama pridružili su inicijativi #IgrajSeDoma jer su željeli da kratkim videima pomognu i pokažu djeci i roditeljima kako u kućnim uslovima mogu osmisliti razne igre i aktivnosti koje će omogućiti fizičku aktivnost, što je od ogromnog značaja za pravilan psihofizički razvoj.

Vaspitači iz vrtića širom zemlje pridružili su se akciji #IgrajSeDoma, koju su pokrenuli UNICEF, Udruženje Roditelji i Ministarstvo prosvjete, i počeli da objavljuju video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta na svojim društvenim mrežama koristeći #IgrajSeDoma i tagujući UNICEF Crna Gora, Ministarstvo prosvjete i Udruženje Roditelji (Roditelji. Me).

“Htjeli smo i da pokažemo roditeljima kako da na jednostavan način podstaknu radoznalost, stvaralaštvo, razvijaju samostalnost i pravilno iskoriste vrijeme za razvijanje samoodgovorne i samosvjesne ličnosti svog djeteta” objašnjava Milodarka Patković, vaspitačica u vrtiću “Ljubica Popović” u Podgorici.

Ona je autorka dva videa su namijenjena djeci uzrasta 3 do 6 godina. U njima su igre koje podstiču fizičku aktivnost djece, doprinose razvoju takmičarskog duha, uče ih da poštuju pravila igre i sačekaju svoj red.

Sve predloge vaspitaja JPU “Ljubica Popović” možete pogledati na njihovom YouTube kanalu

Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste. Ona će trajati dok traju mjere društvene distance i snimci raznih vrsta igara s djecom biće objavljivani na društvenim mrežama UNICEF-a Crne Gore, Udruženja Roditelji i Ministarstva prosvjete.

“Stoga pozivamo sve vaspitače i roditelje da nam preko društvenih mreža šalju snimke raznih igara s djecom, da inspirišu jedni druge i učine djeci predškolskog uzrasta boravak kod kuće pozitivnim iskustvom učenja kroz igru i zabavu”, poručuje Milica Lekić, savjetnica za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete.

Djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd. Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply