Tara i njena družina idealno društvo u doba korone

Vragolasta djevojčica Tara i njena neobična družina iz knjige djeci ovih dana, u doba koronavirusa mogu biti idealno društvo, a osim zbog avantura i zbog koncepta “svijet bez otpada” koji promoviše.

To je ekološko avanturistička priča za djecu koja se bavi značajem zaštite prirode, njenom očuvanju kroz aktivno promovisanje zdravih stilova života i koncepta Zero waste. Knjiga opisuje negativne pojave društva koje se ogledaju u prevelikom korišćenju plastike, promoviše vunu, kao prirodni materijal i značaj mudrog postupanja sa prirodom koji je osnov održivog razvoja ruralnih područja.

Posebnost romana Djevojčica Tara i čarobno drvo je i to što njegovi glavni likovi: djevojčica Tara, dječak Timotije, jež, vrana, žabac i magarac „postoje“. To su predivne vunene lutke koje heklaju vrijedne pletilje iz Berana okupljene u društveno preduzeće Znuggle i plasiraju ih na svjetsko tržište.

“To je putokaz koji nas vraća prirodi i dokaz da smo vrijedni da budemo dio njenog kraljevstva”, poručuju autor knjige Djevojčica Tara i čarobno drvo, Žarko Vučinić i predstavnici društveno odgovornog preduzeća Znuggle.

Ova knjiga promoviše mlade talente Crne Gore, ruralni razvoj, zaboravljene zanate i kružnu ekonomiju. Knjiga je prevedena i na engleski jezik, pa je dostupna većem broju čitalaca. Knjiga je štampana ekološkim bojama i na recikliranom papiru, a ilustrovale su je učenice Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja.

Prva tri poglavlja knjige mogu se pročitati besplatno na sljedećem linku linku —–>>> Djevojčica Tara i čarobno drvo  

Ovdje pogledati kako je možete poručiti online, a sa kodom RODITELIJ20 dobijate poput od 20 odsto!

NAPOMENA: Na teritoriji cijele Crne Gore dostava je besplatna!

Autor knjige poručuje da da smo privremeno zaustavljeni u svakodnevnoj trci i ponovo dobili šansu da se okrenemo sebi i svojim dragima.

Vučinić podsjeća da se većina nas nalazi između četiri zida kako bi pomogla u borbi neutralisanja opasnog virusa. Imamo vremena za razmišnjanje o tome šta su prave vrijednosti i zato poziva i roditelje i djecu da radimo na sebi, da iskoristimo život u izolaciji na najbolji način, prepoznamo greške i naučimo sebe i druge da ih ne ponovimo.

“Iskočili smo iz ritma prirode. Zaigrali smo se u vrzinom kolu, pa sad jurimo u vagonu bez dodira sa šinama. Glavni sudija nam je pokazao karton zbog grubog prekršaja. Žute je boje jer Priroda zna da ima i onih koji su već pocrvenjeli od srama. Poslala nam je nevidljivog glasnika. Poruka je stigla, ali da li je shvaćana i na koliko dugo?”, pita on.

Poziva djecu da se ddruže sa knjigom, kao jedinstvenom, prenosivom magijom.

“Čitanjem možemo živjeti brojne živote, maštati, sanjati, upoznavati skrivena mjesta, putovati i voljeti bez granica. Vratimo se Petru Panu, Dobrom drvetu, Dječacima Pavlove ulice, Alisi, Robinzonu, Malom Princu… Možda ćemo prestati da živimo u uvjerenju da smo najmoćniji i nezamjenjivi. Postoje snovi, bačeni u zapećak mašte, koji se mogu odsanjati i ostvariti za dobro svih živih bića. U tome vam može pomoći ekološki roman Djevojčica Tara i čarobno drvo. On će vas podsjetiti na čudesnu snagu ljubavi, drugarstva i važnosti poštovanja i očuvanja zelenih i plavih prostranstava našeg jedinog doma  planete Zemlje”, objašnjava Vučinić..

Djevojčica Tara i čarobno drvo književnika Žarka Vučinića proglašena je za najbolju dječiju knjigu objavljenu u 2019. godini od Udruženje crnogorskih pisaca za djecu i mlade, a dobila je i međunarodnu nagradu „Lukijan Mušicki“ od Književnog društva Sunčani breg iz Srbije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply