Na javnoj površini možete biti samo sa jednim djetetom do 12 godina

Roditelji/staratelji više djece uzrasta do 12 godina, ne mogu biti a svima njima na javnoj površini za vrijeme posebnih mjera prevencije od širenja koronavirusa, već samo sa jednim, objašnjeno je iz Nacionalnog koodrinacionog tima za zarazne bolesti.

U pojašnjenjima dodatnih mjera o ograničenju kretanja, koja su objavljena na stranici CoronaInfoCG piše da je ta mjera uvedena zbog zloupotrebe i drastičnog kršenja ranije donijetih naredbi.

Djeca do 12 godina već neko vrijeme ne smiju biti bez nadzora roditelja/staratelja/hranitelja/usvojitelja na javnim površinama.

Na pitanje da li naredba o ograničenju kretanja od 19 do 5 časova odnosi i na privatna dvorišta i terase u prizemnim kućama je odgovoreno da izlazak u dvorište kuće sa jednim domaćinstvom nije kršenje naredbe, jer se ne radi o javnoj površini.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranilo je prije dva dana prisustvo i zadržavanje više od jedne osobe na javnim površinama, plažama, uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima. Zabranjeno je i napuštanje objekta stanovanja od nedjelje u 11 do ponedjeljka u pet ujutro.

To je, kako je saopšteno iz NKT, učinjeno zbog „nedopustivog nivoa kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja“ i značajnog povećanja broja građana na ulicama i javnom površinama.

Zabrana važi za sve osim za „dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva“.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply