Postepeno ukidanje mjera moguće krajem maja, početkom juna

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša očekuje da bi postepeno ukidanje mjera moglo početi krajem maja, početkom juna ukoliko se zadrži ovakva epidemiloška situacija bez većih “pikova”.

On je poručio da će važeće mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) sigurno biti na snazi naredne dvije sedmice.

Mugoša je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti kazao da bi, ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera za suzbijanje koronavirusa i epidemiološka situacija počne da se komplikuje, mjere trebalo pooštriti.

On je vjernicima koji slave Uskrs poručio da treba da održavaju vjeru i običaje, ali isključivo u krugu najuže porodice.

Mugoša tvrdi da je fizička distanca jedina mjera koja garantuje da se možemo izboriti sa virusom.

“Jedino oružje je da ne dozvolimo virusu da ne dođe od jedne do druge osobe. Ako je potrebno i mjesecima ostati kući to nam je jedino rješenje”, rekao je Mugoša.

Danas je testirano 60 uzoraka na koronavirus, od kojih nijedan nije bio pozitivan. Mugoša smatra da brojke mogu da zavaraju.

“Ne bih rekao da je situacija bajna, idemo ivicom noža i svaka greška može skupo da nas košta”, kazao je Mugoša o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply