Od danas na ulici samo sami, nedjeljom od 11 zabrana kretanja

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti sinoć je zabranilo prisustvo i zadržavanje više od jedne osobe na javnim površinama, plažama, uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima. Zabranjeno je i napuštanje objekta stanovanja od nedjelje u 11 do ponedjeljka u pet ujutro.

To je, kako je saopšteno iz NKT, učinjeno zbog „nedopustivog nivoa kršenja naredbi i preporuka o potrebnoj fizičkoj distanci i ostanka u objektima stanovanja“ i značajnog povećanja broja građana na ulicama i javnom površinama.

Zabrana važi za sve osim za „dijete mlađe od 12 godina života, dijete sa poremećajima iz autističnog spektra i drugim smetnjama u razvoju i lica koja koriste invalidska kolica, uz prisustvo jednog roditelja, staratelja, usvojioca, hranioca, pratioca ili drugog punoljetnog člana porodičnog domaćinstva“.

„Zabrana se ne odnosi ni na lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama“, saopšteno je iz NKT.

Naređena je i obavezna institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni, moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply