Kako naučiti dijete da koristi makaze?

Sada je možda pravo vrijeme da isporbate neku od aktivnosti sa sjeckanjem. Makaze iako mogu djelovati roditeljima strašno itekako su korisne za razvoj fine motorike, a sada možemo da pronađemo širok izbor makaza za različite uzraste, koje su prije svega bezbjedne za korišćenje.

Kada su u pitanju makaze, prvo pitanje koje se najčešće postavlja jeste kada dijete može početi da koristi makaze – odgovor na ovo pitanje varira od djeteta do djeteta, različiti autori navode da je dijete uzrasta od 2 godine spremno za držanje i korišćenje makaza. Ali ono što jeste važno je da dijete predškolskog uzrasta podržavamo u učenju ove vještine, jer to je vještina koja mu je potrebna za lakše snalaženje u školi, ako ni za šta drugo.

Savjet za pravilno pozicioniranje ruke

Kako bi dijete znalo da dobro drži makaze dovoljno je da nacrtamo smješak na palcu ruke kojom ih drži ili zalijepiti stiker. Dijetetu ćemo reći da smajli uvijek treba da ga gleda u lice dok siječe. Ovo sprječva djiete da okreće ruku naopako dok pokušava da isječe papir.

Kada krenete sa sjeckanjem, počnite od slobodnog sjeckanja papira, gdje je cilj aktivnosti da dijete nauči kako da postavi ruku kojom drži makaze (probajte trik iznad), ali i da bi druga ruka trebalo da pridržava papir, a ne da stoji neuposlena.

Na početku pomozite djetetu tako što ćete i vi pridržavati papir. Kada dijete savlada držanje makaza malo zakomplikujte i napravite zadatak da mora da siječe po liniji (mogu biti i isprekidane linije), opet krećemo od lakšeg ka težem, pa će prve linije da budu prave linije, pa prave izlomljene linije, a onda i kružne linije, krive linije, …

Izvor: Pitajte defektologa

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply