Roditelji djece sa smetnjama u razvoju bore se sa izazovom izolacije

Roditelji djece sa autizmom trenutno se bore sa izazovom “izolacije” i nove mjere koje je donijelo Nacionalno koorinaciono tijelo za zarazne bolesti donijele su im mnogo problema, tvrdi direktorica NVO Naše sunce, Milka Šćepanović.

Djeca sa smetnjama u razvoju spadaju u kritičnu grupu stanovništva i zahtjevaju poseban oblik njege, potvrdio je i rukovodilac medicinskog kriznog štaba Ranko Lazović.

“Zatvorenost je izazvala reakciju, kod pojedine djece – autoagresivnost, povlačenje u sebe. Ritual koji su imala ta djeca prije pojavljivanja koronavirusa (šetnja, odlasci na terapije tretmanima itd.) sada su potpuno obustavljeni i samim tim je došlo do “buma” u organizmima takve djece”, objašnjava Šćepanović.

Prema njenim riječima, djeca s autizmom koja su u fazi puberteta i koji se liječe nekom od terapija za smirenje, sada moraju dobijati dublu dozu lijeka, uz saglasnost psihijatra koji je upućen u zdravstvenu sliku pacijenta.

Na pitanje kako bi se liječila djeca sa autizmom ukoliko bi bila zaražena koronavirusom, ljekari daju jendo objašnjenje – ukoliko dijete pije Rissar odnosno terapiju za autistične osobe, ne smiju biti izložene riziku da obole od koronavirusa.

“Nama roditeljima je potrebno mnogo više informacija nego ta jedna “oprečna”. Svjesni da je sada velika odgovornost i na ljekarima, a i na građanima koji moraju poštovati odredbe i mjere NKT, trebalo bi konsultovati i psihijatre koji bi mogli dati preporuke, kako se ponašati u ovoj situaciji za bolje takve djece, a da pritom ne moramo našu djecu smirivati Beomazepamima i medikamentima za smirenje”, poručuje Šćepanović.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply