#OstaniDoma: Video radionice za predškolski uzrast

Oko 50 studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, podržale su kampanju Ostani doma pokretanjem Fejsbuk i Instagram stranica na kojima roditeljima predstavljaju praktične ideje za edukativne igračke i aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta.

Riječ je o studentinjama II i III godine Studijskog programa za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, koje, uz podršku svojih profesora, kroz kratke video priloge,  savjetuju roditelje kako da na zabavan i kvalitetan način provedu vrijeme sa svojom djecom.

Ovu aktivnost, buduće vaspitačice realizuju u okviru metodičkih predmeta kod prof. dr Tatjane Novović, prof. dr Veselina Mićanovića, prof. dr Mirka Đukanovića i saradnice mr Marijane Blečić.

Šef Studijskog programa profesor Veselin Mićanović objašnjava da su ideje jednostavne jer je riječ o lako dostupnim materijala sa kojima većina domaćinstava raspolaže: papiri, makaze, sunđeri, bojice…, a od kojih, uz savjete studentkinja, roditelji mogu zajedno sa djecom napraviti igračke ili osmisliti kreativnu i edukativnu igricu.

“Igračka i/ili aktivnost nema svoju  punu svrhu ukoliko nije usmjerena ka nekom od ciljeva”,objašnjava profesor Mićanović.

Igračke i igre, kako i same studentkinje objašnjavaju u video tutorijalima, kod djece mogu razviti određene vještine, bilo u pogledu poboljšanja koordinacije pokreta, prepoznavanje boja, učenje oblika, ili razvijanja kreativnosti.

Ove aktivnosti su, kako ističe Mićanović, praktični dio predmeta, u okviru kojih buduće vaspitačice, u normalnim okolnostima rada, više puta sedmično obilaze lokalne vrtiće i rade sa djecom različitog predškolskog uzrasta, čime se i kroz praksu osposobljavaju za budući poziv.

“U svim praktičnim aktivnostima one su u prilici da, pored realizacije uz pomoć saradnice Marijane Blečić i nas profesora, i osmisle ukupnu aktivnost, i da naprave određene igračke i manipulativne materijale koje će tom prilikom koristiti”, objasnio je Mićanović.

Prema riječima profesora Mićanovića, nije prvi put, za studentkinje ovog studijskog programa i njihove profsore, da budu uključeni u aktivnosti društvenoodgovornog karaktera.

U prethodnom periodu, dodaje on, studentkinje su, uz mentorsku podršku nastavnog osoblja, bile volonterke kampanje Svi u vrtić, UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, ali i mnogih drugih humanitarnih akcija, kao što je obezbjeđivanje novogodišnjih paketića za romsku djecu, podrška u učenju u osnovnim školama i slično, u čemu im je podršku obezbijedio i NVO Pedagoški centar Crne Gore.

Izvor: Univerzitet Crne Gore

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply