Nijedna majka ni beba nijesu bile inficirane, niti pod nadzorom

U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore od pojave prvog pacijenta u Crnoj Gori kod koga je potvrđeno prisustvo virusa korona, 17. marta, obavljen je 121 porođaj i rođeno isto toliko beba, i ni jedna trudnica niti beba nijesu bile inficirane virusom COVID-1.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Ivan Đukić kazao je CDM-u da nijesu imali nijednu trudnicu pod nadzorom.

U slučaju da do toga pak dođe, KCCG ima već spremnu taktiku.

“Prema preporukama i dosadašnjim stavovima SZO sa kojima raspolažemo do ovog trenutka potrebna je izolacija i za majku i za bebu do dalje konsultacije sa nadležnim epidemiolozima iz KCCG i IJZ. Po odluci Kriznog medicinskog štaba sve pacijentkinje koje su COVID-19 pozitivne ili koje su visoko suspektne na infekciju ovim virusom, u slučaju porođaja, usmjeravaju se u privatnu bolnicu Codra”, objasnio je on.

Preduzete su sve mjere kako bi porodilište KCCG, kao najvećem u našoj zemlji, kod visokorizičnih trudnoća, ostalo maksimalno izolovano od infekcije, naglašava Đukić.

On je kazao da se svi redovni pregledi trudnica bez ikakvog zastoja mogu sprovesti u matičnom Domu zdravlja.

“Za sve hitne slučajeve i konsultacije GAK je 24 sata na raspolaganju našim pacijentkinjama i trudnicama”, dodao je Đukić.

Na GAK-u je, u slučaju potrebe, obezbijeđena izolaciona ambulanta za pregled eventualnih pacijentkinja sumnjivih na korona virus koja je potpuno odvojena od one koja redovno radi.

“Na svim odjeljenjima GAK-a obezbijeđene su sobe za izolaciju kao i adekvatna zaštitna oprema za osoblje”, kazao je Đukić.

GAK funkcioniše trenutno nesmetano poštujući sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Svjetske zdravstvene organizacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply