Poslodavci da poštuju plaćeno odsustvo zbog djece

Foto: Ilustracija

Inspekciji rada je od 15. do 26. marta stiglo 46 prijava zaposlenih građana, koji tvrde da im poslodavci ne poštuju prava.

Među tim prijavama bilo je devet koje se tiču nemogućnosti radnika da ostvare plaćeno odsustvo zbog djece, usljed epidemije koronavirusa, u skladu sa naredbom države. Niko od poslodavaca nije kažnjen jer su prijave bile „neodređene“, a iz inspekcije tvrde da su opomenuti da to pravo moraju omogućiti svakom zaposlenom koji dokaže da ga ima.

Obaveza poslodavca je isplata pune zarade za tog radnika koji kao roditelj/staratelj ostaje kod kuće sa djetetom (djecom), koje nije starije od 11 godina. Razjašnjenje o tome je dala i Unija poslodavaca, iako nezadovoljna takvom odlukom.

Ostale prijave nezadovoljnih radnika, potvrdili su Vijestima iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP), odnosile su na “naknadu zarade zbog prekida rada bez krivice zaposlenog, rad na crno, nenošenje zaštitne opreme zaposlenih koji rade, transformaciju radnog odnosa sa određenog na neodređeno radno vrijeme“.

„Prioritet imaju inicijative kod poslodavaca vezano za sprovođenje Naredbe o preduzimanju privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja koronavirusa u dijelu koji se odnosi na obezbjeđivanje prava na plaćeno odsustvo jednom od roditelja djece koje nije starije od 11 godina. Do sada je bilo devet prijava da poslodavaci ne omogućavaju korišćenje tog prava, ali su sve bile neodređene, tj. bez navođenja konkretnog primjera da je nekom zaposlenom uskraćeno to pravo, pa nije bilo osnova za reagovanje od strane ove inspekcije. Nema nijedne personalne prijave od nekog zaposlenog da mu je uskraćeno ovo pravo“, tvrde iz UIP-a.

Inspektori rada su poslodavcima, na koje su se odnosile prijave, pojasnili da se to pravo mora obezbijediti svakom zaposlenom koji je podnio zahtjev za plaćeno odsustvo po ovom osnovu, uz priložene odgovarajuće dokaze (izvod iz knjige rođenih za dijete, potvrdu iz firme gdje radi drugi supružnik da to pravo ne koristi).

„Poslodavci su inspektorima dostavili povratne informacije i spiskove lica kojima je omogućeno korišćenje plaćenog odsustva, pa je evidentno da se poštuje ovo pravo zaposlenog vezano za prekid obrazovno-vaspitnog rada u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama u trajanju od najmanje 15 dana, počev od 16. marta, shodno naredbi Ministarstva zdravlja“, naveli su iz UIP.

Sve privremene mjere i naredbe države produžene su do 15. aprila.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply