UNICEF i Udruženje Roditelji poručuju: Igraj se doma!

U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #OstaniDoma, UNICEF i Udruženje Roditelji pokrenuli su izazov #IgrajSeDoma i pozvali roditelje da im šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta, do jednog minuta trajanja.

Brojni roditelji su se pridružili ovom izazovu i na društvenim mrežama objavljuju kratke video snimke svojih igara s djecom koristeći #IgrajSeDoma i tagujući Udruženje Roditelji (Roditelji. Me) i UNICEF Crna Gora. Dio ovih snimaka se može pogledati u sljedećem videu.

Cilj dijeljenja snimaka igre s djecom kod kuće je inspiracija drugih roditelja da što kvalitetnije provedu vrijeme s djecom dok traju mjere izolacije zbog koronavirusa.

“Akcija #IgrajSeDoma trajaće dok traju mjere izolacije i stoga pozivamo sve roditelje se priključe izazovu i pokažu drugima kako mogu na edukativan, kreativan i zabavan način provoditi vrijeme u ograničenom prostoru, što je poseban izazov. Ideja ne može da bude previše”, poručuje Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji i ističe da roditelji mogu praviti snimke koji neće otkrivati lica njihove djece.

U teškim vremenima, djeci su potrebne ljubav i pažnja odraslih. Akcija #IgrajSeDoma je poziv svim roditeljima da djeci posvete dodatno vrijeme i pažnju i da im omoguće da se igraju i opuste.

“Dobro je pratiti uobičajene rutine što je više moguće i uspostaviti novi raspored aktivnosti tokom kućne izolacije, uključujući vrijeme za učenje i vrijeme za igru i opuštanje”, poručuje psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur.

UNICEF je na svom sajtu objavio brojne članke na ovu temu kako bi podržao roditelje da s djecom razgovaraju o koronavirusu i da im pomognu da sa što manje stresa prožive ovaj period:

Djeca na stres mogu reagovati na različite načine, poput povećane razdražljivosti, povlačenja u sebe, ljutnje ili nervoze, mokrenja u krevetu, itd. Kroz otvoren razgovor i igru svaki roditelj može pomoći djetetu da se izbori sa stresom tokom epidemije koronavirusa.

Zato je naša poruka svim roditeljima i djeci: Ostani doma i igraj se doma!

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply