Sistem #UčiDoma može da funkcioniše i nakon krize

Ministarstvo prosvjete je konceptom učenja na daljinu #UčiDoma, koji je uveden usljed epidemiološke situacije, zapravo postavilo sistem koji, uz određene intervencije, može da funkcioniše i nakon krize, smatra nastavnik biologije Branko Anđić.

On je jedan od nastavnika koji učestvuje u realizaciji #UčiDoma, tako što snima predavanja i čini ih dostupnim svim učenicima putem tri TV kanala i e-platformi.

Anđić pojašnjava, da osim što se održava kontinuitet u obrazovanju, koji je ključan za djecu u razvoju, kreira se baza materijala koju učenici mogu koristiti i u redovnim okolnostima.

“Priprema materijala je, u načelu, mnogo zahtjevnija je od izvođenja. No, u ovom projektu i izvođenje je izazov, jer imamo zadatak da simuliramo školsku atmosferu pred kamerom. I pored toga, ovo što radimo izgleda jako dobro, i sa ponosom možemo reći da ne zaostajemo za drugim zemljama.“, poručuje Anđić.

Nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika Svetlana Jovetić vjeruje da je #UčiDoma jedno od najznačajnijih pregnuća Ministarstva prosvjete.

#Što se tiče samih nastavnih sadržaja, jasno ke da se izvode u jednom neobičnom okruženju, i to je bio izazov, ali izazov koji nije bilo moguće odbiti. Svako od nas ima potrebu da se približi učeniku, pa i na ovaj način, pred kamerom“, kazala je ona.

Isto cijeni i Aleksandar Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete koji objašnjava da su ogromni napori uloženi u ovaj projekat, koji je pripreman tačno sedam dana, a za šta bi vjerovatno, u normalnim uslovima, trebalo više mjeseci.

Kako naglašava Mitrović, prosvjetni radnici su još jednom pokazali da su dorasli zadatku.

“Reakcije javnosti su odlične. Nastavnici se iznenađujuće dobro snalaze u ovim potpuno drugačijim okolnostima. Naravno, savršenstvo u tehničkom ili bilo kom drugom smislu niti je moguće, niti mu težimo”, naveo je on.

Prema riječima Mitrovića, fokusirani su na održavanje kontinuiteta učenja, na suštinu, a manje na formu, a  u hodu čitav taj novouspostavljeni sistem dorađuju.

#UčiDoma je koncept učenja na daljinu koji podrazumijeva snimanje velikog broja predavanja, u skladu sa planom i programom. Snimljeno je oko 300 predavanja u nekoliko dana, a u toku je snimanje novih 200 predavanja.

Nastava se izvodi za 14 predmeta i to matematike, crnogorskog, engleskog, italijanskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika, istorije, geografije, sociologije, hemije, biologije, fizike i informatike.

Lekcije se emituju na tri TV kanala – TVCG 2, UčiDoma1 i 2, i imaće gotovo 100% pokrivenost u Crnoj Gori. Materijal se nalaze i na websajtu napravljenom posebno za ove namjene www.ucidoma.me, te na youtube kanalu Uci doma.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply