#OstaniDoma: Napravi lutku zijevalicu po instrukcijama Jelene Simić

Glumica Gradskog pozorišta Podgorica Jelena Simić pripremila je online radionicu, u kojoj pokazuju kako da od stvari koje imate u kući brzo možete napraviti lutke.

Mala radionica za izradu lutaka zijevalica

Za izradu tijela pripremite obične pamučne čarapice. Najbolje je da iskoristite one kojima se zagubio par – da ih ne bi bacali. Od njih će te, slušajući savjete Jelene, napraviti lutke za mini porodičnu predstavu.

Za oči i usta vam trebaju Flomasteri (za oči birajte tamnije boje). Za kosu malo vunice ili debljeg konca, a ako nemate to trenutno u kući sasvim će dobro poslužiti stara majica. Izrezati na trakice i dobili ste pramenove za kosicu lutke, koje lijepite ljepkom.

https://www.facebook.com/GradskoPozoristePodgorica/videos/3235776233123485/?t=13

Da bi pričvrstili kosu možete koristiti:
– iglu i konac (ukoliko ste vješti sa tim 😀) ili uz pomoć roditelja;
– lijepak za tkaninu (male su šanse da ga trenutno imate u kući, ali ako imate lijepite pramen po pramen, u suprotnom se neće dobro fiksirati);
– zato improvizujte i iskoristite žičicu od pakovanja za tost hljeb!

Za ukrase: šnalica za kosu, parče debljeg materijala, kartona, hamer ili kolaž papira, od kojeg možete napraviti šeširić ili ukras po želji.

Lutka se drži i animira tako što svi prsti osim palca idu tamo gdje inače idu nožni prsti, a palac stavite u prostor namijenjen za petu.
Lutka govori pokretanjem palca gore dolje – u početku otvarajte usta na svaku riječ, a kad postanete vještiji probajte da otvarate na svaki slog.

Da bi to uvjezbali najljepši način je da pustite pjesmu koju dobro znate i da je vaša nova lutka otpjeva.

Jelena vas poziva da šaljete fotografije, pitanja, snimke i utiske.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply