Od sjutra privremeno servis eBolovanje

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore (FZO) odlučio je da privremeno osnuje servis eBolovanje koji će osiguranici moći da koriste kako bi podnijeli zahtjev za produženje bolovanja. Ovu mjeru je usvojilo Nacionalno koordinaciono tijelo u cilju prevencije širenja koronavirusa. 

Servis, koji će biti dostupan od sjutra do 30. aprila, a moći će se pronaći na portalu eZdravlje, u sklopu odjeljka eNaručivanje.

“Oni osiguranici koji imaju otvoreno bolovanje preko prvostepenih ljekarskih komisija Fonda, će se po automatizmu bolovanje produžiti do 30. aprila ove godine uz zahtjev koji podnose izabranom doktoru. Takođe, oni osiguranici koji imaju odobreno bolovanje od izabranog doktora, potrebno je da, ukoliko žele da produže bolovanje, upute zahtjev svom izabranom ljekaru kako bi bolovanje bilo produženo do 30. aprila”, pojasnio je direktor FZO-a Sead Čirgić.

Upravo će im servis eBolovanje, kako je dodao u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro, omogućiti onlajn podnošenje zahtjeva za produženje bolovanja.

Nakon naručene usluge, osiguranici će putem SMS-a dobiti informaciju kada je njihov zahtjev za bolovanje realizovan.

“Osim korištenja portala eZdravlje kod zahtjeva za produženje bolovanja, naši osiguranici te zahtjeve mogu uputiti lično, kod svog izabranog ljekara, ali odlaskom koji u ovom momentu ne preporučujemo”, naveo je direktor FZO-a.

Prilikom korištenja ovog servisa istovremeno neće biti u mogućnosti da se koristi servis eTerapija i eDoznaka. U toku jednog dana moguće je koristiti samo jedan servis u okviru servisa eNaručivanje.

Fond od sjutra neće primati zahtjeve po osnovu ostvarivanja prava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koji se odnose na sve vrste refundacija troškova, kao i potvrde koje su dobijali od Fonda, poput potvrda za nabavku pomagala.

“Ove su mjere bile neophodne kako bismo smanjili pristup naših osiguranika, prije svega ljekarima, jer u ovom momentu oni sam nam najpotrebniji. Ovim putem želim da obavijestim i osiguranike Podogorice da ćemo od sjutra veče obezbijediti dežurstva stomatoloških ambulanti, po dvije ambulante će dežurati radnim danima a za vikend ćemo obezbijediti dežurstvo tri stomatološke ambulante”, rekao jeČirgić.

O eventualnim izmjenama o režimu rada i primanju zahtjeva, Fond će blagovremeno obavještavati osiguranike. Jedini zahtjevi koje  osiguranici mogu predavati na područnim jedinicima su zahtjevi za Zdravstvene knjižice za novorođenčad, kao i za odobrenje ljekova za one  koje odobrava Komisija Fonda.

Izvor: Portal Analitika

Leave a Reply