Trudnice da ne idu u KCCG bez konsultacije sa izabranim ginekologom

 

Sve trudnice koje su namjeravale da idu na preglede u Klinički centar Crne Gore ne treba da dolaze bez prethodne konsultacije sa izabranim ljekarom sve dok traju posebne preventivne mjere zbog opasnosti od koronavirusa, poručuju im iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo te ustanove.

Direktor Klinike, Ivan Đukić savjetuje im  da se sa izabranim ljekarima prevashodno konsultuju telefonskim putem.

“U slučaju pojave materičnih kontrakcija ili oticanja plodove vode, poželjno je prvo telefonskim putem konsultovati dežurnog ginekologa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, na broj telefona 020/412-589”, objasnio je on za Portal Roditelji.me.

Podsjeća da se u slučaju respiratornih tegoba i zbog adekvatne trijaže, neophodno prvo javiti u Call centar Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na broj telefona 1616.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo organizovana je, kako je dodao, prema svim preporukama i pruža usluge pacijentkinjama 24 sata dnevno.

Doktor Đukić je ponovio da trudnice, po dosadašnjim podacima SZO nisu pod povećanim rizikom za obolijevanje od COVID-19 u odnosu na ostale respiratorne viruse. One su inače, po prirodi same trudnoće, izmijenjenog imunog odgovora, pa su zato podložnije svim virusnim i ostalim infekcijama, naročito u poslednjem trimestru i pred sam porođaj, kao i u periodu babinja – 4 do 6 sedmica nakon porođaja.

“Zato je naša poruka apsolutno poštovanje odluke Vlade Crne Gore i Nacionalnog koordinacionog tijela: OSTANI DOMA!”, kazao je direktor najveće Klinike za ginekologiju I akušerstvo u Crnoj Gori.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply