Najviše dvije osobe zajedno na javnim mjestima

Izvor: CDM

Nacionalno koordinaciono tijelo  za zarazne bolesti večeras je saopštilo da je donijelo nove mjere prema kojima se zabranjuje prisustvo i zadržavanje više od dva lica zajedno na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže i sl.), osim za one koji obavljaju svoje redovne radne zadatke.

Osim toga, kao mjera prevencije koronavirusa je donijeta i obustavla putničkog međunarodnog saobraćaja, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Koorinaciono tijelo je dalo mogućnost izabranom doktoru da, na zahtjev zaposlenog, privremenu spriječenost za rad do 30 dana (koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor) i privremenu spriječenost za rad duže od 30 dana (koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija) produži do 30. aprila 2020. godine.

Naloženo je apotekama, objektima u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovanim objektima za prodaju opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme, da radno vrijeme organizuju od 8 do 18 časova, osim dostave na adresu kupca, u radno vrijeme, koje trgovac istakne, u skladu sa propisima.

Vlasnici, odnosno korisnici kioska u kojima se prodaje štampa radno vrijeme treba da organizuju u periodu od 7 do 15 časova, u dvije smjene od po četiri časa, po zaposlenom.

Nadležnim organa koji  kontrolišu i regulišu saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila.

Državni i organi državne, lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica obavezuju se da smatraju važećim dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obaveze.

Obustavlja se naplata takse od 2 eura za građane koji su izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana naručili preko portala www.dokumenta.me

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply