Pomozite djetetu da bude uspješno u online školi?

U samo nekoliko dana promijenio se naš svakodnevni ritam i navike – nema klasične nastave, oni koji mogu ostaju raditi od kuće i odjednom se nalazite u situaciji da hitno mijenjate način života. Dok se vi, kao roditelj, pokušavate prilagoditi, vaše dijete je vjerovatno prvo pomislilo – “Odlično, nema škole!” Ali je ipak ima! Nastava će se realizovati online, a to traži veliku disciplinu cijele porodice. Pročitajte nekoliko savjeta kako možete pripremiti dijete za novonastale okolnosti i olakšati proces učenja putem online alata.

1. Dozvolite period prilagođavanja
Nemojte očekivati da će dijete odmah razumjeti kako sistem online učenja funkcioniše i što treba da radi. To se odnosi i na vas, jer i vama treba vrijeme za prilagođavanje. Moguće je da će vaše dijete biti “u otporu”, da mu se neće svidjeti način komuniciranja ili kvalitet dobijenih materijala. Poslušajte što vam dijete govori i nemojte reći: “Ti to tako moraš, nema veze što nisi u školi!” Ohrabrite dijete, pružite podršku i, ako treba, zajedno s djetetom istražite alate koje će koristiti za online nastavu.

2. Zajedno definišete vrijeme učenja
Većina djece je navikla da koristi informaciono-komunikacionu tehnologiju za zabavu i za, kako sam naziv kaže, komunikaciju.
Dio dnevnih obaveza, dijete će rješavati prema rasporedu koji svaki razred ima i uspostavljen je dodatno sa učiteljima i nastavnicima. Ako učiteljica ili nastavnica nije definisala kada djeca treba da završavaju zadatke online u realnom vremenu ili dijete ima dodatne zadatke, omogućite mu da odabere vrijeme tokom dana kada će se posvetiti učenju i rješavanju preostalih zadataka.
Neka djeca će radije učiti ujutro, neka naveče, netko će preferirati vrijeme kada je u kući tišina, neko će željeti da uči samostalno, neko uz pomoć ukućana. Bitno je da dijete zna kada je vrijeme za učenje, a kada za zabavu (igrice, Youtube videi ili dopisivanje s prijateljima). AKo imate više djece napravire raspored.

3. Potražite savjet/pomoć

Pitajte druge roditelje u odjeljenjskim viber grupama ili učitelje i nastavnike vaše djece za sve nedoumice koje imate jer su nam i oni to poručili s obzirom na novi sistem kojem se svi prilagođavamo i očekuju da će biti nejasnoća. Zato pozivaju roditelje da im se obrate kada osjete da neke detalje ne mogu sami da isprate sa djetetom i jednostavno im treba pomoć.

4. Fokusirajte se na evaluaciju i refleksiju učenja
Ovo je vrlo bitan korak u procesu učenja koji inače vode učitelji. Zbog trenutne situacije, vi kao roditelj, treba da pomognete djetetu da shvati što je naučilo. Iako su djeca digitalni domorocci (digital natives), ona nisu svjesna da je svaka online aktivnost oblik učenja.

Samim time, pomozite djetetu tako da postavljate puno pitanja i razgovarate s djetetom:

  • Što ste danas učili?
  • Što si od toga zapamtio/la?
  • Zašto misliš da je to važno?
  • Kako možeš to povezati sa svakodnevnim životom? U kojoj svakodnevnoj situaciji možeš primijeniti naučeno?

5. Koristite svakodnevne obaveze i aktivnosti kao prilike za učenje i povezivanje informacija
Na primjer, kada kuvate, zamolite dijete da vam pronađe online recept. Djeci nižih razreda ovo može biti dobra vježba za čitanje, dok više razrede zamolite da vam pomognu pri pretvaranju mjernih jedinica (grami u kilograme itd).

6. Pretvorite okolnosti u zabavu
Ako vrijeme provodite u kućnoj izolaciji, provedite ga sa svojim djetetom. Današnji način života roditeljima ne ostavlja puno vremena za druženje s djecom, zato  iskoristite situaciju. Neka dijete nešto nauči vas – možda je pravo vrijeme da naučite igrati Minecraft ili zajedno snimite TikTok video.

7. Provodite vrijeme offline
Pripazite da dijete ne provodi cijeli dan pred ekranom. Igrajte društvene igre (Monopol, šah), svirajte instrument, crtajte, naučite dijete da sadi cvijeće ili bilo što može obradovati sve ukućane.

8. Ne zaboravite fizičku aktivnost
Djeca imaju puno energije. Ako ne možete da izlaziti napolje, pokušajte vježbati kod kuće zajedno s djecom. Na taj način pokazujete djetetu primjer i ukazujete na važnost fizičkog kretanja i zdravlja.

Ne zaboravite, ovo je privremena situacija i neće trajati zauvijek. Pazite na zdravlje svoje djece, ali i na sebe te maksimalno iskoristite vrijeme provedeno zajedno.

Izvor: Roda

Leave a Reply