#OstaniDoma: Kako raditi od kuće kada imate djecu

Foto: Ilustracija

PIŠE: Adisa Pobrić, PR Manager

Ne tako davno gledali smo kako profesoru i političkom analitičaru Robertu Kelly-ju u toku javljanja uživo u TV program u sobu utrčava dvoje djece. Simpatični video osvojio je srca gledalaca, ali i dokazao koliki je izazov rad od kuće uz mališane, čak i kada imate dadilju koja ih čuva.

U vrijeme epidemije koronavirusa, kada mnogi od nas rade iz svojih domova, a djeca ne idu u vrtiće i pohađaju nastavu online, nije lako ne samo ostati fokusiran i produktivan, nego i ostati pri zdravoj pameti.

I iako smo svi mi imali priliku pokoji dan da provedemo radeći od kuće zbog bolesne djece ili vanrednih vremenskih prilika, svakodnevni rad u ovakvom okruženju posebna je priča.

Plan spašava dan

Rad od kuće ima svojih prednosti, posebno ujutro. Možemo duže da odspavamo, nema gubljenja vremena u saobraćajnim gužvama, nema dodatnih troškova za prevoz, doručak ili kafu, a sa dobrom organizacijom vremena moguće je biti i produktivan. Naravno, nije svaki dan isti, niti možemo imati sve pod kontrolom, stoga se trudim da sebi postavim realne ciljeve i poslovne obaveze na to-do listi poređam tako da najprije rješavam one hitne.

U reklamama jutra izgledaju posebno lepršavo i lijepo. Djeca i roditelji se bude sa osmijehom, naspavano se protežu, veselo trčkaraju po sobi, oblače se bez pobune i sa zahvalnošću jedu spremljeni doručak. Moj dan počinje tako što  mlađe dijete počne da mi se penje na glavu. Tada počinje borba sa presvlačenjem, gužva u WC-u, visoki tonovi… Drugim danima vriska brzo prestaje jer najčešće svi odlazimo iz kuće, svako za svojim obavezama. Sada kad radimo i školujemo se od kuće, raspored aktivnosti novi je izazov.

Niko vaš posao ne shvata ozbiljno

Radnim danima se trudim da naši jutarnji rituali ostanu isti kao prije korone. Tako imamo dobru osnovu za dalje planiranje dnevnih aktivnosti. Primijetila sam ako starije dijete pustim da nakon buđenja u pidžami dugo gleda televiziju dok ja radim, rizikujem da ostatak dana provede lijen, nervozan pa i agresivan, te da i sjutra ujutro očekuje isti “raspašoj”.

Poseban izazov predstavlja činjenica da posao od kuće mnogi vama dragi ljudi uopšte ne shvataju ozbiljno. Zovu vas telefonom i očekuju opuštene, dugotrajne razgovore, ne pitaju kad vam je pauza, jer zaboga, pa vi ste kod kuće, a da ne spominjem djecu koja konstantno traže vašu pažnju, zapitkuju vas, očekuju da im pomognete sa domaćim zadacima, slaganjem kockica, dramom koja je nastala jer je jedna čarapa spala sa noge, a dok imate važan poslovni razgovor od vas se lako može očekivati da, na primjer, nacrtate macu.

Kako postaviti stvari na svoje mjesto?

Ako su djeca dovoljno velika, otvoreno porazgovarajte o novonastaloj situaciji i važnosti vaše uloge u njoj. Objasnite im da vas ne smiju ometati dok radite, osim ako je nešto zaista hitno. Tako će vam biti od pomoći i kada je potrebno zabaviti mlađeg brata ili sestru dok vi obavite neki posao. Sa mlađima ćete morati da se dovijate na druge načine, a moja iskustva su pokazala da je obaveze kojima morate posvetiti svu svoju pažnju najbolje ostaviti za vrijeme kada spavaju ili kad, kao u mom slučaju, suprug dođe s posla pa mu, kao u crtanom filmu, čim opere ruke i presvuče se “uručim” djecu.

Pomirila sam se s tim da kuća ne može biti uredna duže od pola sata, da posao neminovno obavljam hvatajući vrijeme dok djeca spavaju, jedu, igraju se ili gledaju televiziju i da moje radno vrijeme nije u kontinuitetu, pa umije da se protegne i do sitnih sati, jer ima dana kada ne uspijevam adekvatno da se organizujem. Stoga naglašavam – imate li nekog ko vam makar sat ili dva dnevno može pričuvati djecu dok radite, vi ste pravi srećnik!

Kako zabaviti djecu?

Ovaj dio ostao je za kraj, a zapravo je najvažniji. Roditelji koji rade od kuće znaju da je nekad i 15 minuta okupiranja dječije pažnje nekom aktivnošću izuzetno korisno.

Tehnologija: Htjeli mi to da priznamo ili ne, u vrijeme kada hitno morate da završite neke obaveze, sve priče o ograničavanju tehnologije padaju u vodu. Mnogi od nas u nedostatku opcija biće primorani da mijenjaju svoje principe o korišćenju laptopa, gledanju televizije ili igranju igrica. Naravno, to ne znači da svojoj djeci dozvoljavam da satima gledaju crtane filmove, ali je to vrijeme prosto postalo znatno “rastezljivije”.

Kreativni projekti: Za tako nešto se morate opremiti, pa izvadite iz fioka kolaž papir, bojanke, bojice, perlice… Moraćete da se postavite u ulogu učiteljice, a nekada djeca za domaći dobiju upravo takav projekat, kao što je pravljenje slikovnice, ogrlice od makarona, pisanja pisama prijateljima, gdje njihova kreativnost može doći do izražaja, a vama omogućiti da radite dok ih nadgledate.

Društvene igre: Skinite prašinu sa Monopola, Ne ljuti se čoveče, Jumba, kutija slagalica… Neke od ovih igara moći ćete igrati i dok telefonirate ili čitate poslovne mailove. Zaposlite dijete da računa i za vas, osmišljava strategije, traži djelove slike…

Zajedničko čišćenje i raspremanje: Djeca vole da pomažu i oduševljava ih kopiranje starijih i nagrađivanje. Možete im dati vlažne maramice da brišu prašinu ili malo vode, četku i peškire da čiste svoje plastične igračke. Pri tom ugrabite vreme da odgovorite na e-mailove ili bacite na papir neke ideje za posao.

Video-pozivi sa prijateljima i rodbinom: Većina djece voli da razgovara sa djedom, bakom, drugarima iz razreda, rođacima… U vrijeme izolacije u kući, djeci će svakako prijati da popričaju sa dragim osobama, pokažu im šta su napravili i naprave planove za druženje kada virus prođe.

Igra napolju: Ako uslovi to dozvoljavaju, igranje na otvorenom omogućiće im da uživaju na suncu i dobro se razgibaju. S obzirom na potrebu distanciranja od gužvi, za ovo su idealne ograđene privatne bašte i slična mesta.

I na kraju, šta god osmislite da stvari funkcionišu u ovom periodu, potrudite se da to ne prouzrokuje stres ni vašoj djeci, a ni vama.

Izvor: represent.rs

Leave a Reply