Od sjutra #UčiDoma na tv-u, YouTube kanalu i sajtovima

Novi koncept nastave na daljinu #UčiDoma, nastao u doba preventivnih mjera od koronavirusa, počinje da se realizuje sjutra na tri televizijska kanala (TVCG2, UčiDoma1 i UčiDoma2), YouTube kanalu i posebnom sajtu www.ucidoma.me ali će se koristiti i školske platforme za komunikaciju i edukaciju učenika.

Ovaj vid nastave podrazumijeva emitovanje video materijala sa predavanjima iz gotovo svih predmeta koji se izučavaju u osnovnim i srednjim školama. Kada su u pitanju stručne škole, opšte obrazovni programi će biti emitovani na  televizijskim i YouTube kanalima, dok će obrazovni sadržaji za stručne predmete sa stotinama različitih modula obezbijediti same škole. Te module je pripremio Centar za stručno obrazovanje i dostavljeni su svim školama.

Za dostavljanje materijala i radnih zadataka koristiće se i viber i grupe na društvenim mrežama, kao i školske patforme i sajtovi. Ministarstvo je poslalo svim školama uputstva kako da sprovode nastavu na daljinu u vidu smjernica za organizaciju, a one su dužne da i da same organizuju svoj rad na adekvatan način prilagođen situaciji kako bi se obezbijedila maksimalna uključenost nastavnika i učenika. Direktori će biti biti dužni da dostavljaju nedjeljne planove za realizaciju u kojem će se jasno definisati način komunikacije sa učenicima, i praćenja njihovih postignuća.

Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je da je za samo tri dana oko 100 nastavnika spremilo preko 300 snimaka predavanja. Snimljene su i posljednje dvije lekcije koje su đaci učili prije zatvaranja škola zbog koronavirusa, da bi svi mogli da se lakše nadovežu na novo gradivo.

Kada su televizijski kanali u pitanju, postojaće gotovo stoprocentna pokrivenost što znači da nijedno dijete neće biti zakinuto, o čemu smo posebno vodili računa, dodao je Šehović.

“Dragi roditelji, uz vašu podršku i pomoć u sprovođenju ovog novog koncepta, naša djeca će imati i znanje i zdravlje. Posnosan sam to smo uspjeli da uradimo za sedam dana, ne zato jer je savršeno jer nije, ali je najbolje je što smo mogli za ovo kratko vrijeme u datom trenutku”, poručio je on na konferenciji za novinare.

Šehović je kazao da se u narednom periodu posebna pažnja mora posvetiti učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, ali i onih koji nemaju materijalne mogućnosti da isprate sva predavanja.

Prema riječima ministra, stručne škole će same obezbijediti module sa sadržajem za njihove učenike. Nastavnici praktične nastave u srednjim stručnim školama snimaju časove u kabinetima koji će se emitovati na školskim sajtovima.

Direkor škole za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, Darko Vukčević saopštio je da nastavni kadar te škole već danima radi na pripremi materijala za učenike. Nastavnici praktične nastave snimaju časove u kabinetima  u vidu emisija koje će emitovati na YouTube kanalu, a taj materijal će moći da koriste i učenici koji se obrazuju za iste programe u drugim opštinama.

Šehović je najavio da će kad sve ovo prođe, nastavnici koji su uspjeli da se organizuju da za nekoliko dana održe stotine online lekcija, biti  adekvatno nagrađeni.

Direktorica gimnazije “Slobodan Škerović”, Zoja Bojanić Lalović kazala je da vaspitno obrazovni proces ne može da stane, uprkos tome što je nastava privremeno obustavljena.

“Strašno je bitno da se naši učenici obrate školi, da se obrate rukovodiocima i da se obrade stručnim službama. Biće mnogo pitanja i mnogo dilema. Ali spremni smo za takve izazove”, poručila je ona.

Direktorica OŠ “Pavle Rovinski”, Dijana Laković je kazala da je uloga roditelja nezamjenjiva da bi djeca imala kontinuitet navika.

“Očekujemo da svakodnevno pratite njihov rad i praćenje TV kanala, ali i rad na zadacima kod predmetnih nastavnika”, dodala je Laković.

Kako je kazala, nije trenutak za zamjerke, za utrkivanje i neutemeljene informacije, već za ozbiljnost nastavnika i djece i roditelja, da bi svi imali i zdravlje i znanje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply