Ko hoće da zamrzne kredit na tri mjeseca obraća se banci

Foto: Ilustracija

Korisnici kredita koji hoće da zamrznu otplatu na tri mjeseca treba o tome da obavijeste svoju banku od ponedjeljka, 23. marta elektronskim putem ili u pisanoj formi, nakon čega banka to obezbjeđuje u roku od pet dana od prijema zahtjeva. Klijenti banaka koji nijesu u prilici da elektonskim putem pošalje zahtjev za moratorijum na kredite ili da ga banci dostave u pisanoj formi to mogu da urade telefonskim putem.

Do tog dana sve banke treba da objave saopštenje sa informacijama o mejl adresi, telefonskim brojevima filijala, call centru… Obavještenja banaka treba da budu i na njihovim sajtovima.

Prema odluci CBCG, obavještenje da prihvata moratorijum korisnik kredita dostavlja i poslodavcu ili drugom preko kojeg vrši otplatu, da bi oni obustavili isplate.

Najavljeno je da je moguće zaustaviti i otplatu duga koji klijenti imaju po minusima po tekućem računu i kreditnim karticama, od kojeg im banke mjesečno naplaćuju dio.

Oni koji sada ne žele da odgode otplatu, mogu se predomisliti i to tražiti dok god traje odluka o moratorijumu na kredite.

Najavljeno je da će banke kamate za period neplaćanja rata obračunati i klijentu prebaciti na novi period otplate ostatka duga.
Svi građani u ugovoru tačno vide koliko im je kamata.

Kad se završi moratorijum, vraćaju po jednu mjesečnu ratu, u skladu sa novim, prolongiranim planom otplate koji će dobiti od banke. Saopšteno je da neće sačinjavati anekse ugovora o kreditu, čime se smanjuje potreba za fizičkim dolaskom u banku.

Ova mjera je dio paketa podrške građanima i privredi, koji je u četvrtak usvojila Vlada kao odgovor na posledice epidemije koronavirusa.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply