Trudnice nijesu u većem riziku, nema mjesta panici

Trudnice nisu pod povećanim rizikom od oboljevanja od koronavorisa u odnosu na ostale respiratorne infekcije, saopštio je danas direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog cetra Crne Gore, Ivan Đukić i poručio da nema mjesta panici.

On je trudnicama predložio da samo u slučaju najveće potrebe dođu na pregled u Klinički centar, a najavio je otvaranje posebne linije koja će im biti dostupna 24 sata kako bi dobile sve neophodne infomacije.

“Dakle, prvo se poziva taj broj pa u razgovoru sa ljekarom procijenjuje da li je potrebno doći”, rekao je Đukić u Jutarnjem programu TV Vijesti.

U toj zdravstvenoj ustanovi  postoji i posebna ambulanta gdje će se pregledati trudnice sa visokom temperaturom i one koje budu evetualno pozitivne na COVID-19. One neće biti u kontaktu sa ostalom, zdravom populacijom, kao ni osoblje koje će im pružati pomoć. U Porodilištu GAK-a postoji i izolaciono porodilište, u kojem će takođe raditi osoblje koje neće biti u kontaktu sa ostalima.

“Svi uslovi su obezbijeđeni u slučaju da se spojavi COVID-19. Zaraženih trudnica u svijetu ima kod njih se porođaj uglavnom završio carskim rezom. Nemamo tačan broj, jer se još svi podaci uzimaju sa rezervom s obzirom na to da je virus nov, ali ćemo u narednom periodu znati dinamiku djejstva”, naveo je Đukić.

Prema njegovim riječima, krajem prošle sedmice je rođena beba koja je zaražena virusom COVID-19 ali još nije utvrđen put prenošenja sa majka koja je bila u teškom respiratornom problemu. Podacima kojima raspoložu ljekari,  virus nije izolovan iz krvi pupčanika, iz plodove vode niti iz majčinog mlijeka.

Đukić je rekao da je za trudnice najvažnija mjere opreza, odgovornost i pridržavanje mjera koje su dačli stručnjaci. Pretjerane informacije nisu dobre jer, kako je dodao, mogu da izazovu strah i paniku.

Na pitanje da li majke mogu da doje djecu ukoliko se zaraze rekao je da mogu i da im se preporučuje.

“Apsoluto da. Ako majka poštuje preporuke adekvatno – pranje ruku, nošenje maski i dezinfekcija svih onih sredstava s kojima je najčešće u kontaktu, dojenje se preporučuje. Osim toga u majčinom mlijeku nalaze se neophodni nutritijenti koji podižu imunitet same bebe u slučaju ove ili neke druge virusne infekcije, pa su zato simptomi znatno blaži”, objasnio je doktor Đukić.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply