Bez prijeke potrebe osiguranici da ne dolaze u prostorije Fonda

Foto: MINA

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopšteno je da će radno vrijeme za rad sa osiguranicima biti privremeno ograničeno, što podrazumijeva skraćenje i poseban režim ulaska u prostorije Fonda, a u skladu sa preporukama Vlade Crne Gore za sprovođenje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja korona virusa.

Kako su kazali, radno vrijeme za prijem zahtjeva stranaka je od 8 do 11 časova, a ulazak će biti naizmjeničan (po jedan osiguranik), o čemu će se starati ovlašćeni zaposleni Fonda.

Apeluju na sve osiguranike da bez prijeke potrebe ne dolaze u prostorije Fonda, kako bi zaštitili sebe i druge.

Narednih 15 dana, navode iz Fonda, osiguranici nijesu u obavezi da dolaze u područne jedinice/filijale Fonda, radi ličnog prisustva Ljekarskim komisijama za vrijeme odlučivanja o pravu na bolovanje. Medicinsku dokumentaciju će i dalje podnosti u zakazanom terminu, na arhivi nadležne područne jedinice/filijale Fonda, na isti način kao i do sada. Obavještenje o nalazu komisije po osnovu bolovanja osiguranici će dobiti putem telefona, kao i kod izabranog doktora prilikom preuzimanja doznaka.

Kada su u pitanju zahtjevi za ostvarivanje drugih prava iz zdravstvenog osiguranja (pomagala, refundacije putnih troškova, lijekova, zdravstvenih usluga, upućivanje na medicinsku rehabilitaciju i sl.) apeluju na osiguranike da ih privremeno odlože, osim ako se ne radi o hitnosti.

Iz Fonda apeluju na poslodavce da podnošenje zahtjeva za refundaciju isplaćenih naknada zarada za vrijeme bolovanja, privremeno odlože, osim ako se ne radi o isteku roka zastarjelosti koji ističe u roku od tri godine.

Navode da će u naredna dva dana obezbijediti tehničko rješenje, koje će svim osiguranicima omogućiti slanje elektronskih zahtjeva za dobijanje PIN-a, u svrhu korišćenja elektronskih servisa u zdravstvu.

“Ovo znači da će putem portala www.ezdravlje.me i mobilnih aplikacija eZdravlje osiguranici biti u prilici da elektronskim putem dostavljaju zahtjeve, bez potrebe odlaska kod izabranog doktora ili u područnim filijalama Fonda. Ovo će umnogome smanjiti rizik širenja infekcije, naročito kod hroničnih bolesnika koji servise mogu koristiti za naručivanje terapije”, kazali su iz Fonda.

Prijava na sistem i slanje zahtjeva podrazumijevaće unošenje sledećih podataka:

  • JMBG (Jedinstveni matični broj);
  • LBO (Broj zdravstvene knjižice);
  • Broj telefona (na koji se šalje PIN putem SMS-a).

Dodatne i detaljne instrukcije biće dostupne na portalu www.ezdravlje.com i web sajtu Fonda www.fzocg.me.

Ove privremene mjere, kako su kazali, donio je direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore Sead Čirgić, u cilju zaštite osiguranika i zaposlenih.

Privremene mjere stupaju na snagu danom donošenja i iste će se mijenjati u skladu sa preporukama Vlade i zdravstvenih vlasti.

Izvor: Portal Analitika

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply