Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, u prodavnicima do 100 osoba

Svi ugostiteljski objekti u Crnoj Gori, među kojima su i igraonice, od sjutra ne mogu da rade, kao ni tržni centri, a u prodavnicima će moći da bude maksimalno 50 osoba u objektu, a na pijacama i tržnicama 100, nove su mjere Nacionalnog koordinacionog tima protiv zaraznih bolesti, a u cilju sprječavanja koronavirusa.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović pozvao je građane da prijave sve koji se ne budu pridržavali mjera. Besplatan broj Uprave za inspekcijske poslove je 080 555 555.

On je objasnio da su poslodavci dužni da primjenjuju odredbu da jedan roditelji djece stare do 11. godina mogu biti sa njima kod kuće odnosno da koriste plaćeno odsustvo sa posla.

Procedure o ostvarivanju ovog prava će, kako je najavio biti definisne u saradnji sa poslodavcima, kao i način prijavljivanja.

“Niko nema pravo da tu odredbu ne primjenjuje, bilo da je u javnom ili prvatnom sektoru. Očekujemo da to neće biti predmet zloupotreba od roditelja i da će to pravi koristiti samo jedan, a ne oba roditelja”, poručio je Simović.

On je podsjetio da je odredba donijeta da djeca ne bi sama bila kod kuće, a svakako od sjutra ne mogu ni da budu u nekim drugim objektima poput igraonica.

“Vjerujemo da ćemo svi biti solidarni”, dodao je Simović.

Nove mjere predviđaju i:

•zabranu ulaska strancima (osim onima sa stalnim ili privremenim boravkom u CG i osim za promet robe);

•obaveznu samoizolaciju za sve putnike iz inostranstva u trajanju od 14 dana (boravak u porodičnom smještaju uz konstantni nadzor);

•zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste;

•zatvaranje disko i noćnih klubova, kafića, kafana, kafeterija, restorana, barova, dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica;

•ogrančenje broja kupaca – maksimalno 50 u objektu (1 osoba na 10 kvadratnih metara), a na pijacama i tržnicama max 100.

Od ponedjeljka ne rade škole, vrtići i univerziteti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply