UNICEF-ovi mladi reporteri poručuju: Ostani doma i budi medijski pismen

UNICEF-ov mladi reporter (Foto: Printscreen YouTube)

UNICEF-ovi mladi reporteri pridružili su se kampanji Instituta za javno zdravlje #Ostanidoma i kroz kratke video poruke na društvenim mrežama pozvali građane na društveno odgovorno ponašanje u doba opasnosti od širenja korona virusa.

Jovana Vujović u svom videu upozorava na lažne vijesti i poziva na korišćenje pouzdanih izvora informacija.

„Moj video počinje sa upozorenjem o lažnim vijestima u vezi sa korona virusom i poziva sve građane da koriste samo pouzdane izvore informacija, najprije Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, UNICEF i Svjetsku zdravstvenu organizaciju“, poručuje Jovana.

Na ovu poruku je, između ostalog, inspirisao podatak iz Ipsos istraživanja objavljenog prije par dana koji govori da se samo šest odsto građana Crne Gore informiše preko sajtova Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje.

„Medijska pismenost je ključna u ovakvim situacijama kako ne bi nasijedali na lažne vijesti i širili paniku“, zaključuje Jovana.

Đorđe Ivanović snimio je video sa naslovom Šta da radim kući dok traje korona virus?.

„Moj je video namijenjem mladima i govori o tome kako da kvalitetno ispunimo vrijeme kod kuće. Naravno, poruka svim mladima je #ostanidoma i birajmo šta gledamo, čitamo i slušamo“, objašnjava Đorđe.

Inspiraciju za video je našao, između ostalog, u podacima Ipsos istraživanja iz tekućeg mjeseca prema kojima su mladi najmanje zabrinuti zbog korona virusa i stoga, vjerovatno, najskloniji da zanemare preporuke o socijalnoj izolaciji.

Jana Kostić, Sara Marković i Dunja Šestović odgovorile su na globalni izazov plesa #coronahanddance #ghencovychallenge koji promoviše pravilno pranje ruku kao prevenciju širenja korona virusa.

Globalni izazov na društvenim mrežama nastao je tako što je popularni vijetnamski umjetnik napravio pjesmu i spot kako bi promovisao pravilno pranje ruku. Stihovi pjesme između ostalog pozivaju ljude da ne trljaju oči i ne diraju usta i lice, da ne idu u gužve i da održavaju dobru higijenu. Poznati vijetnamski plesač Quang Dang napravio je koreografiju koja ide uz ove stihove i muziku i lansirao globalni korona plesni izazov na društvenoj mreži Tik Tok.  Sada ljudi širom svijeta objavljuju ovaj ples na društvenim mrežama i dijele poruke o značaju pravilnog i redovnog pranja ruku za sprečavanje širenja korona virusa.

„Sviđa mi se ova globalna kampanja mladih koji kroz ples i muziku promovišu higijenu i ne šire paniku povodom korona virusa i zato smo odlučile da im se pridružimo“, objašnjava Jana Kostić.

Mlada reporterka Sara Marković podsjeća na neophodnost da se ograniči vrijeme ispred ekrana posebno sada kada su djeca i mladi stalno u kući.

„U prosjeku djeca i mladi u Crnoj Gori provode 8 sati ispred raznih ekrana i to kad nema korona virusa i izolacije u kući. Zato je bitno da se obrati pažnja da se taj broj sati sada ne poveća još više i da se to vrijeme ispuni kvalitetnim medijskim sadržajima“, poručuje Sara.

Dunja Šestović je dio svog vremena kod kuće iskoristila upravo za snimanje i objavljivanje videa kroz koji odgovara na globalni izazov plesa u vezi sa korona virusom i promoviše pravilno pranje ruku.

„Malo plesa ne može da škodi, naprotiv, zdravo je. Zato, ostani doma, peri ruke i pleši“, poručuje Dunja.

Iz UNICEF-a su najavili da će i drugi mladi reporteri u narednim danima objavljivati video poruke kako bi promovisali kritičku analizu svih medijskih sadržaja radi prepoznavanja lažnih vijesti i sprečavanja širenja panike, dobru higijenu, kvalitetno provedeno vrijeme kod kuće i uspostavljanje ravnoteže između onlajn i oflajn aktivnosti, itd.

“Mladi reporteri su volonteri UNICEF-a koji promovišu medijsku pismenost i prava djeteta u Crnoj Gori kroz kampanju medijske pismenosti Birajmo šta gledamo i njihov je dosadašnji angažman prepoznat kroz Globalnu nagradu medijske pismenosti koju je UNESKO za ovu inicijativu dodijelio UNICEF-u Crne Gore prošle godine”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply