Koronavirus – što trudnice treba da znaju?

Trudnice, u vanrednim okolnostima poput aktuelne u kojoj se svijet suočava sa koronavirusom posebno zabrinute za svoje i za zdravlje svoje nerođene djece. Dobro je to (što se do sad pokazuje) da trudnice nisu podložnije zarazi COVID-19 koju uzrokuje koronavirus pa tako treba da slijede uputstva koje važe za opšte stanovništvo.

Britansko kraljevsko vijeće za akušerstvo i ginekologiju, Kraljevsko vijeće babica i Kraljevsko vijeće pedijatara sastavili su set “Pitanja i odgovora” da bi doprinijeli boljoj informisanosti trudnicama.

Kako koronavirus utiče na trudnice?

Kako je riječ o novom virusu, još  nije jasno kako sve virus može djelovati. Smatra se da će većina trudnica da osjeti samo blage ili umjerene simptome, slične onima kod gripa ili prehlade.

Ozbiljniji simptomi, na primjer, upala pluća, češći su kod starijih osoba, onih s oslabljenim imunološkim sistemom ili onih s hroničnim bolestima. Zasad nisu zabilježeni slučajevi smrti trudnica pogođenih koronavirusom.

Ako ste trudni, skloniji ste infekcijama nego žena koja nije trudna. Ako imate bolesti srca ili pluća, na primjer, astmu, koronavirus može kod vas da izazove jače simptome.

Kako će koronavirus uticati na moje dijete ako mi dijagnostifikuju infekciju?

Kako je riječ o virusu kojeg poznajemo vrlo kratko, tj. tek ga počinjemo upoznavati, za sad nema dokaza koji bi sugerisali da povećava rizik od pobačaja. Nema ni dokaza da je moguće prenijeti virus na plod za vrijeme trudnoće (to se naziva vertikalnim prenosom). Zato, smatra se da nije vjerovatno da će, u slučaju zaraze, prisutnost koronavirusa u organizmu trudnice izazvati odstupanja u razvoju ploda.

U Kini su djeca nekih žena sa simptomima koronavirusa rođena prijevremeno. Nije jasno je li to zbog koronavirusa ili su ljekari indukovali  porođaj zbog lošeg opšteg stanja tih trudnica. S novim informacijama o rizicima porođaja prije termina i infekciji koronavirusom, ažuriraće se i ove informacije.

Što mogu učiniti da smanjim rizik zaraze koronavirusom?

Najvažnije je redovno i pravilno prati ruke, odmah po dolasku kući ili na radno mjesto. Na stranicama IJZCG možete naći savjete kako smanjiti rizik bilo kakve infekcije, ne samo od koronavirusa, već i za druge bolesti, kao što su prehlada ili grip.

Koje su preporuke za trudnice koje putuju?

Trebate pratiti smjernice nadležnih institucija u skladu s razvojem situacije.

Sve osobe, pa tako i trudnice, treba da prije puta provjere imaju li odgovarajuće zdravstveno i putno osiguranje. Treba provjeriti i pokriva li vaša polisa porođaj i brigu o novorođenčetu, ako se dogodi da se porodite dok ste u inostranstvu. U skladu sa trenutnim stanjem, provjerite i prima li i pod kojim uslovima pojedine države strance.

Što da uradim ako sumnjam da sam zaražena koronavirusom ili sam bila izložena osobi kod koje je potvrđen?

Ako ste trudni, i

  • mislite da bi mogli biti zaraženi koronavirusom;
  • u posljednjih 14 dana ste bili u visokorizičnoj zemlji ili području;
  • bili ste u bliskom kontaktu s nekim oboljelim od koronavirusa,

treba da pozovete Institut za javno zdravlje na croj 020 412 858 zbog daljih uputstava i reći da ste trudni.
Takođe, treba da pozovete i ljekara u Domu zdravlja, koji vam vodi trudnoću.

Kako će me testirati na koronavirus?

Proces dijagnostifikovanja infekcije koronavirusom je podložan brzim promjenama. Trenutno, ako je potreban test na koronavirus, savjetovaće vam se izolacija i organizovati  uzimanje brisa. Testiranje se može sprovesti kod kuće ili ćete biti pozvani da dođete u bolnicu.

Testiranje se sprovodi na isti način kao i kod bilo koje druge osobe koja nije trudna. Trenutno, test izgleda tako da se uzme bris ždrijela i nosa. Takođe se može tražiti uzorak iskašljaja/sputuma – to je mješavina sline i sluzi.

Što da radim ako mi je test na koronavirus pozitivan?

Ako vam bude test na koronavirus pozitivan, treba da kontaktirate svog ginekolog kako bi znali za vašu dijagnozu. Ako nemate simptoma ili su oni vrlo blagi, savjetovaće vam se oporavak u kućnim uslovima. Ako su vam simptomi izraženiji, moguće je liječenje u bolnici.

Zašto bi od mene mogli tražiti da odem u samoizolaciju?

Mogli bi dobiti savjet da budete u samoizolaciji:

  • Ako ste bili u kontaktu s nekim ko ima koronavirus;
  • Ako ste posjetili određeno područje ili zemlju u kojoj je visok rizik od zaraze koronavirusom;
  • Ako imate simptome karakteristične za koronavirus i čekate testiranje ili rezultate testiranja;
  • Ako su rezultati testiranja na koronavirus bili pozitivni i dobili ste uputu da se liječite kod kuće.

Što treba da uradim ako se od mene traži da odem u samoizolaciju?

Trudnice koje su dobile uputstvo da budu u samoizolaciji treba da ostanu kod kuće i izbjegavaju kontakt s drugima u periodu od 14 dana. Prema trenutnim smjernicama, za vrijeme samoizolacije:

  • Ne treba ići u školu, na posao, u zdravstvene ustanove, kao ni u javne prostore;
  • Ne treba koristiti javni prevoz;
  • Treba ostati kod kuće, bez posjeta;
  • Treba luftirati prostorije u kojima se boravi, otvaranjem prozora;
  • Što je moguće više odvojiti se od drugih osoba u domaćinstvu, koristiti svoje pešire, posuđe i pribor, i jesti odvojeno;
  • U slučaju potrebe, koristiti usluge prijatelja, porodice ili dostavne službe, ali tražiti od njih da stvari ostave napolju.

Da bi ostali aktivni, razmotrite mogućnost vježbanja putem interneta, na primjer, pilatesa ili joge za trudnice.

Mogu li i dalje odlaziti na preglede za trudnice, ako sam u samoizolaciji?

Treba da kontaktirate svog ljekaraili zdravstvenu ustanovu kako biste ih informisali da ste trenutno izolovani zbog mogućeg/potvrđenog koronavirusa i posavjetovati se.

Vjerovatno će vam rutinski pregledi biti odloženi do kraja samoizolacije. Ako vaš ljekar smatra da pregled ne može čekati, organizovaće potrebne pretrage. Na primjer,  možda ćete doći u drugo vrijeme ili na drugu lokaciju, kako biste zaštitili druge pacijentkinje.

Kako će izgledati moja zdravstvena zaštita nakon oporavka od koronavirusa?

Kao mjera predostrožnosti, dvije sedmice nakon oporavka zakazaće vam pregled ultrazvukom da bi se provjerilo je li sve u redu s plodom. Moguće je da će ovaj period od 14 dana biti kraći kako se prikupljaju iskustva i informacije o oporavku zaraženih.

Ako ste se oporavili od koronavirusa i dobili negativan rezultat na testu prije porođaja onda vaše ranije stanje neće imati utocaja na to gdje ćete i kako ćete roditi.

Što da učinim ako se za vrijeme samoizolacije ne osjećam dobro ili ako sam zabrinuta za svoje dijete?

Trudnicama se ne savjetuje odlazak na hitan prijem, osim ako im je potrebna hitna zaštita ljekara.

Ako ste tokom samoizolacije zabrinuti za svoje ili zdravstveno stanje ploda, kontaktirajte one kod kojih kontrolišete trudnoću. Oni će vam dati odgovarajuće informacije, uključujući i to trebate li da odete u bolnicu.

Ako vam je rečeno da odete u bolnicu ili porodilište, treba da dođete svojim vozilom ili da organizujete prevoz sanitetom. Treba obavijestiti prijemno odjeljenje prije ulaska u bolnicu. Nikako ne ulazite u čekaonice i ostale zajedničke prostore u kojima borave i druge pacijentkinje, najavite svoj dolazak i dogovorite način kako će vas osoblje primiti.

Hoće li to što sam u izolaciji zbog sumnje ili potvrđene dijagnoze koronavirusa uticati na to gdje ću se poroditi?

Trudnicama kod kojih se sumnja na koronavirus kao i one kojima je koronavirus potvrđen, opreza radi savjetuje se da, kad porođaj krene, dođu u porodilište/na odjeljenje, gdje se plod može nadzirati CTG-om (praćenjem rada srca ploda) i moguće je pratiiti nivo kiseonika u krvi trudnice (svaki sat vremena).

CTG omogućava provjeru kako dijete podnosi porođaj i najbolje ga je sprovoditi jedino u porodilištu uz nadzor ljekara i babica. Zato se u ovom trenutku ne preporučuje porođaj kod kuće ili samo uz babicu ako se sumnja ili vam je potvrđena dijagnoza koronavirusa.

Hoće li to što sam u izolaciji zbog koronavirusa ili sumnje na koronavirus uticati na to kako ću se poroditi?

Trenutno nema dokaza koji bi upućivali na to da ne možete da se porodite vaginalno ili da bi bilo sigurnije da rodite carskim rezom, u slučaju da se sumnja na infekciju koronavirusom ili da je dijagnoza potvrđena.  

Međutim, ako se na osnovu vašeg respiratornog stanja (disanja) zaključi da bi se porođaj trebalo ubrzati, moguće je da se preporuči carski rez.

Nema dokaza koji bi upućivali da žene kod kojih se sumnja na koronavirus ili kod kojih je ta dijagnoza potvrđena ne mogu primiti epiduralnu ili spinalnu anesteziju.

Što će se dogoditi ako za vrijeme moje izolacije krenu trudovi?

Ako počnu trudovi, treba da nazovete svoje porodilište i savjetujete se s osobljem. Informišite se da li kod vas postoji sumnja na koronavirus ili da vam je dijagnoza potvrđena.

Ako su simptomi blagi, savjetovaće vam da ostanete kod kuće (u samoizolaciji) u ranoj fazi porođaja, kako je i standardna praksa.

Zdravstveni radnici dobili su uputstva kako će na najbolji način osigurati da vi i vaše dijete dobijete sigurnu i kvalitetnu zaštitu.

Kad, u saradnji sa zdravstvenim radnicima odlučite da je vrijeme za odlazak u porodilište, trebate da slijedite opšte smjernice za boravak u bolnici:

  • Ako je moguće, dođite u bolnicu sopstvenim prevozom ili, u odgovarajućim slučajevima, nazovite 124;
  • Najavite dolazak u porodilište i okolnosti dolaska;
  • Na ulazu u porodilište dočekaće vas neko od osoblja i dati vam hiruršku zaštitnu masku koju morate zadržati na licu sve dok vas ne izoluju u odgovarajućoj sobi;

Mogu li prenijeti koronavirus na svoje novorođenče?

Budući da je riječ o novom virusu, malo je informacija o brizi za porodilje s koronavirusom. Međutim, nisu zabilježeni slučajevi intrauterinog prenosa virusa kod žena kojima je dijagnostifikovan koronavirus u trećem tromjesječju trudnoće.

Hoće li moje dijete biti testirano na koronavirus?

Da, ako u trenutku porođaja kod vas postoji sumnja na koronavirus ili je dijagnoza potvrđena, onda će i vaše dijete biti testirano na koronavirus.

Hoću li moći ostati sa svojom bebom i ostvariti kontakt kožom na kožu ako kod mene postoji sumnja ili je potvrđena infekcija koronavirusom?

Da, ako tako odlučite. Ako je vaše novorođenče zdravo i ne treba mu neonatalna intenzivna njega, bićete zajedno nakon porođaja.

Prema nekim izvještajima iz Kine, ženama kod kojih je potvrđen koronavirus je sugerisano da se odvoje od novorođenčeta na period od dvije sedmice. Međutim, ovo bi moglo imati negativan uticaj na povezivanje majke i djeteta, kao i na dojenje.

Vi, vaša porodice i ljekari koji brinu o vašem novorođenčetu (neonatolozi) treba da razgovarate o rizicima i prednostima kako bi odredili način postupanja za svako dijete posebno.

Moguće je da će se ove smjernice mijenjati u skladu s eventualnim novim saznanjima.

Hoću li moći da dojim svoje dijete?

Da. U ovom trenutku nema dokaza da se virus može prenijeti majčinim mlijekom. Zato se smatra da dobro poznate prednosti dojenja prevladavaju eventualni rizik prenosa koronavirusa putem majčinog mlijeka.

Glavni rizik kod dojenja je bliski kontakt vas i djeteta jer je moguće da dođe do prenosa virusa kapljičnim putem, što za posljedicu ima infekciju djeteta nakon porođaja.

O rizicima i prednostima dojenja treba da porazgovarate, zajedno sa svojom porodicom, sa zdravstvenim timom u porodilištu.

Ako odlučite da dojiti svoju bebu, preporučuju se slijedeće mjere opreza:

  • Operite ruke prije nego dirate svoje dijete, pumpicu ili bočice;
  • Nosite masku za lice prilikom dojenja;
  • Pratite uputstva za čišćenje pumpice nakon svake upotrebe;
  • Razmotrite mogućnost da neko ko je zdrav hrani vaše dijete izdojenim mlijekom.

Odlučite li da hranite svoje dijete zamjenskim ili izdojenim mlijekom, preporučuje se da posebno povedete računa o sterilizaciji. Ako se izdajate u bolnici, potrebno je koristiti pumpicu odvojenu samo za vašu upotrebu.

Napominjemo da je važno pratiti informacije Instituta za javno zdravlje koje se odnose na higijenu i zaštitu od izlaganja virusima, kako bi se smanjili rizici infekcije.

Izvor: RODA

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply