Počinje novi ciklus programa SuanPan mentalne aritmetike u 4 grada

Sponzorisana objava

U četiri grada Crne Gore naredne sedmice počinje novi ciklus programa SuanPan mentalna aritmetika, i to u centrima koji se nalaze u Tivtu, Herceg Novom, Baru i Danilovgradu, a imaju licencu za njegovo sprovođenje.

SuanPan mentalna aritmetika, kako kažu predstavnici centara koji ga implementiraju, doprinosi razvoju mentalnih potencijala, istovremeno podstičući upotrebu obje moždane hemisfere, a samim tim i sveobuhvatan rast i razvoj. Ovaj međunarodno priznati program i njegov značaj za zdrav i uravnotežen psiho-motorički razvoj djece prepoznalo je i Ministarstvo prosvjete Crne Gore, odobravajući ga odlukom Nacionalnog savjeta za obrazovanje Crne Gore. Mentalna aritmetika SuanPan prva je međunarodna škola ovog tipa u Crnoj Gori.

Zainteresovani roditelji koji žele da prijave djecu više informacija mogu dobiti od:

Mentalna aritmetika SuanPan Kotor, Tivat, Budva, Herceg Novi – https://www.facebook.com/pg/Mentalna-Aritmetika-SuanPan-Kotor

Mentalna aritmetika SuanPan Danilovgrad (Klikeri) https://www.facebook.com/pg/suanpan.klikeri.dg

Mentalna aritmetika SuanPan Bar (Kefalogiko) – https://www.facebook.com/kefalogiko/

Portal Roditelji i ova 4 centra pokloniće naredne sedmice jednu stipendiju vrijednu 450 eura za pohađanje prpgrama koji počinje od utorka. Sve informacije biće objavljene na Instagram profilu portala.

O Suan Pan mentalnoj aritmetici

Najznačajniji i najintezivniji period za razvoj mozga vezuje se za rano djetinjstvo pa sve do 14 godine života. Djeca u ovom periodu posjeduju nevjerovatan moždani potencijal koji je neophodno na pravi način pokrenuti i stimulisati. Kod male djece čest je slučaj da desni dio mozga, zadužen za emocije, preuzima kontrolu nad lijevim dijelom mozga zaduženim za logiku. Kao rezultat ove dominacije desne strane nad lijevom stranom mozga, djeca doživljavaju tantrume, tuku se, svađaju, ljute se ili viču. Ukoliko dominacija jednog dijela mozga nastavi tokom odrastanja, onda se problemi u savladavanju emocija i logičkog razmišljanja reflektuju na svakodnevni život djeteta i na njihove školske i vanškolske aktivnosti.

Iz navedenih razloga neophodno je podstaknuti zdrav psiho-motorički, emocionalni i intelektualni razvoj djeteta, odnosno stimulisati upotrebu lijeve i desne strane (hemisfere) mozga, i time omogućiti uravnotežen razvoj mozga i misaonih procesa.

Kako bismo podstakli dječiji mozak da se razvija, neophodno je da djeca provode dovoljno vremena u slobodnoj igri koja će stimulisati njihova čula, jer ona doprinose razvoju mozga. Osim slobodne igre, za uzrast od 5 do 14 godina timovi matematičara, pedagoda i psihologa koncipirali su poseban program koji stimuliše 3 čula, koja najviše doprinose u razvoju mozga, a to su čula dodira, vida i sluha.

Stručnjaci koji se bave  psiho-motoričkim i opštim razvojem djece apeluju na to da se djeca u razvojnom periodu što manje izlažu digitalnim medijima, pa je program SuanPan mentalna aritmetika jedan od načina da djeca telefone, tablete i kompjutere zamijene računaljkom. Pomoću računaljke, pritom istovremeno koristeći obje ruke, konstantno se šalju stimulansi ka obje strane mozga što doprinosi stvaranju novih sinapsi u mozgu. S obzirom da se obje strane mozga povezuju zajedničkim procesom, učenje, kao i sve druge aktivnosti djece bivaju uspješnije. Uočava se znatno poboljšanje pažnje, koncentracije, memorije, razvoj samopouzdanja kod djece, razvoj vizuelnog pamćenja, razvoj matematičko logičkog zaključivanja, viši nivo kreativnosti kao i mnoge druge dobrobiti.

Možemo zaključiti da je SuanPan mentalna aritmetika zdrav mentalni trening namijenjen zdravoj djeci, ali je pokazao izuzetne rezultate i kod djece sa manjim razvojnim poteškoćama omogućavajući im da iste prevaziđu.

Ukoliko želite da na ovaj način stimulišete moždane potencijale i omogućite brojne dobrobiti Vašoj djeci su otvorena vrata brojnih centara SuanPan mantalne aritmetike u Crnoj Gori u kojima um caruje, poruuju njihovi predstavnici.

U Podgorici Suan Pan mentalna artimentika je dostupna u okvoru centra Baltazar  – https://www.facebook.com/suanpan.crnagora/

Leave a Reply