Šta ako koronavirus stigne do škola i fakulteta u Crnoj Gori, preporuke Instituta za javno zdravlje

Foto: Savo Prelević

Institut za javno zdravlje (IJZ) izradio je preporuke za određene grupe, poput poslodavaca, fakulteta i škola, kako bi im olakšao kreiranje i izradu planova za prevenciju i postupanje u slučaju pojave novog koronavirusa.

Dio preporuka važi i za druge respiratorne infekcije poput gripa, a veći dio je primjenjiv samo u situacijama kada postoji širenje virusa u populaciji.

Institut je pripremio posebne preporuke i smjernice za studentske i đačke domove za naredni period, a predviđeno je i formiranje kriznih štabova sa predstavnicima uprave, studentske organizacije doma, sektora za ishranu i lokalnih zdravstvenih za prevenciju širenja novog koronavirusa u tim ustanovama. U slučaju masovnog obolijevanja, morale bi se obezbijediti sobe za izolaciju studenta za kojeg se sumnja da je zaražen, obezbijediti osoblje koje bi brinulo o njima, obezbijediti dovoljne količine dezinfekcionih sredstava.

Izrađene su i smjernice u slučaju lokalnog širenja infekcije novim koronavirusom za obrazovne ustanove poput fakulteta… U preporukama piše da je radi prevencije širenja novog koronavirusa neophodno preduzeti minimum higijensko sanitarne i druge mjere među kojima su provjetravanje svih prostorija više puta, nabavka dozera i dezinfekcionih sredstava u dovoljnim količinama, papirnatih ubrusa… a u slučaju većeg broja oboljelih od novog koronavirusa treba napraviti plan privremene obustave rada.

“Savjetovati učenike/studente koji imaju povišenu tjelesnu tempertaturu i simptome ove bolesti da ne dolaze na nastavu već da se izoluju u svojim sobama, da medicinsku pomoć taže telefonom, da komunikaciju sa drugim studentima i učenicima stanarima doma svedu na najmanju moguću mjeru i uz korišćenje medicinskih maski, a u slučaju težih formi da odmah telefonom zatraže pomoć od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć…”, piše između ostalog u preporukama.

Poslodavci bi trebalo da se zalažu i pruže podršku zaposlenima koji imaju simptome respiratornih infekcija da ostanu kod kuće.

Između ostalog, zaposleni koji imaju simptome respiratorne infekcije treba da ostanu kod kuće i ne dolaze na posao dok ne prođe najmanje 24 sata od prestanka povišene tjelesne temperature, groznice i kašlja, kijanja, otežanog disanja bez upotrebe ljekova… Prema preporukama, radnici treba da obavijeste poslodavca i ostanu kod kuće ako su bolesni, a poslodavci treba da imaju razumijevanja za opravdanja bolovanja u skladu sa zdravstvenim smjernicama, epidemiološkom situacijom i procijenjenim nivoom rizika od obolijevanja…

Institut preporučuje poslodavcima i da istaknu značaj respiratorne i higijene ruku, obezbijede maramice i kante koje se otvaraju bez dodirivanja rukama, obezbijede na radnom mjestu dostupnost vode, sapuna i dezinfekcionog sredstva na bazi alkohola naročito u zajediničkim prostorijama i onima u kojima boravi najviše ljudi… Radne i zajedničke prostore treba što češće čistiti.

“Zaposleni koji su dobro, ali imaju bolesnog člana porodice ili su bili u kontaktu sa nekim za koga se sumnja ili je potvrđeno da boluje od COVID-19 kod kuće, trebalo bi da obavijeste nadređenog i prate uputstva od epidemiologa i Instituta”, piše u preporukama.

Slične preporuke izradile su i zemlje u regionu.

Rizik za stanovništvo od pojave novog virusa u Crnoj Gori trenutno je visok. U Italiji je do juče popodne zabilježeno oko 2.500 oboljelih i 107 smrtnih slučajeva. Od koronavirusa oporavilo se 160 pacijenata. U neposrednom okruženju, virus je registrovan u Hrvatskoj, gdje je oboljelo devet ljudi, a jedan slučaj zabilježen je u Sjevernoj Makedoniji.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply