Traže da se preispita ukidanje spavanja

Grupa roditelja djece JPU “Đina Vrbica” iz Podgorice zatražila je u četvrtak od uprave i direktora Vuka Stanišića da preispita odluku o ukidanju spavanja za predškolce.

Oni navode da su djeca razdražljiva i neispavana te da im nije, kako je to bilo obećano, obezbijeđena prostorija za spavanje. Obavezno spavanje uprava je ukinula 3. februara.

“Nakon što je proteklo skoro tri sedmice od početka primjene ove odluke evidentne su promjene kod djece. Djeca su, nakon što ih redovno preuzimamo iz vrtića razdražljiva i umorna. Više nego očigledno je da je sve to prouzrokovano izmjenom u radu koju je donijela sporna odluka. Neposredno nakon donošenja odluke ukazali smo da u okolnostima koje postoje u vrtićima i uslovima za rad ona nije djelotvorna, čak štaviše donosi više štete nego koristi”, pišu u dopisu.

Kako su dodali, djeca kojoj je neophodan san nijesu u mogućnosti da spavaju, budući da drugi dio budne djece boravi u istoj prostoriji.

Roditelji ukazuju da je djeci koja ne spavaju, zbog veće aktivnosti, potreban obilniji obrok u odnosu na onaj koji je predviđen nakon spavanja – voćka ili keks.

“Tražimo od direktora da preispita odluku budući da je evidentno da ona nije unaprijedila rad, već izaziva isključivo negativan efekat na djecu. Očekujemo od direktora da u najkraćem roku, prije ukidanja odluke, koriguje režim ishrane tako što će ga prilagoditi novom sistemu rada koji podrazumijeva povećanu aktivnost djece, ali i da obezbijedi posebnu prostoriju za spavanje ukoliko novi sistem ostane na snazi”, navodi se u dopisu.

Član Savjeta roditelja Nisera Mekić se nada da će uprava ovog puta imati više sluha za roditelje i potrebe djece.

Ona je najavila da će se obratiti i Ministarstvu prosvjete, Nacionalnom savjetu za obrazovanje, Upravi za inspekcijske poslove, ombudsmanu, Zavodu za školstvo, skupštinskom odboru za prosvjetu, nauku i kulturu.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply