Škola “Dušan Obradović” da hitno sazove tim za borbu protiv nasilja

Foto: Ilustracija

Ministarstvo prosvjete zatražilo je hitnu informaciju od menadžmenta Osnovne škole “Dušan Obradović” sa Žabljaka povodom sumnje da je učeniku šestog razreda te škole u ponedjeljak pozlilo i da se sumnja da je uzrok tome vršnjačko nasilje.

Učenik se od ponedjeljka nalazi na bolničkom liječenju i ispitivanju, a prema pisanjima medija, kao mogući uzrok roditelji, rodbina i sugrađani pominju višegodišnje vršnjačko nasilje koje trpi od grupe učenika njegovog odjeljenja.

“Zatražena je urgentna informacija od škole. Vrlo detaljno ćemo se baviti ovim slučajem, a škola će hitno ponovo sazvati tim za borbu protiv nasilja. Javnost će o svemu biti blagovremeno obaviještena”, kazali su Dnevnim novinama iz Ministarstva prosvjete.

Podsjetimo, prema pisanjima medija dječak se više puta požalio na postupke “drugova” iz odjeljenja, a prema navodima strica “dešavalo se da mu uzmu đačku torbu i sadržinu prospu po patosu, da mu sa nogu skinu patike i bace ih kroz prozor ili da na odmoru otmu užinu i bace u korpu za otpatke”.

Prema informacijama udruženja Roditelji, objavljenim na njihovom sajtu, ovaj dječak nije jedina žrtva vršnjačkog nasilja i postupaka ove grupe učenika.

Ministarstvo prosvjete donijelo je Program za suzbijanje nasilja i vandalizma u školama koji je direktorima obrazovnih ustanova predstavljen krajem prošle godine a predviđa, između ostalog, izmjene disciplinskih mjera protiv učenika, veću odgovornost direktora, ako ne reaguju adekvatno na vršnjačko nasilje, ali i roditeljsku odgovornost za ponašanje djece.

Vršnjačko nasilje se od nedavno može prijaviti putem posebne SOS linije Ministarstva prosvjete čiji je broj 080 777 777.

Izvor: Dnevne novine

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply