Roditelji prepoznaju štetne uticaje ali ne znaju kako da ih kontrolišu

Foto: Ilustracija

Najveći broj roditelja prepoznaje štetne uticaje određenih sadržaja koji nijesu primjereni djeci, što ne znači da znaju kako da kontrolišu izloženost djece ovim sadržajima, ili da su svjesni u kojim se sve to situacijama dešava, kao i iz kojih sve “izvora” mogu da idu takvi uticaji, smatra psihološkinja Anđa Backović.

Ona kaže da roditelji nedovoljno znaju i o tome što sve djeca mogu da uče samo posmatrajući druge i svijet oko sebe, što sve uče oponašajući, imitirajući druge i kako malo vremena im treba da takvim učenjem brzo steknu navike. Navodi da roditelji često nijesu svjesni da i beba brzo uči na ove načine. Dodaje da ih je potrebno savjetovati o tome.

“Sadržaji koji prikazuju nasilje tako da kod djece podstiču radoznalost, uzbuđenje, želju da i sami to rade, zatim sadržaji u kojima se prikriveno ili otvoreno i na neprimjeren način djeci predstavlja seksualnost, nadalje sadržaji u kojima se, posebno djevojčicama, šalju poruke i predstave o poželjnom ženskom tijelu i ponašanju, sadržaji koji podstiču nezdrave životne navike, zatim manipulacija djecom u reklamne svrhe i slično su sigurno štetni za djecu”, kazala je Backović.

Pročitajte više na našem sajtu SurfujPametno.Roditelji.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply