Đaci OŠ “Vojin Čepić” neće na nastavu dok se ne riješi problem prevoza

Škola u Dragovića polju (Foto: Dragana Šćepanović)

Đaci Osnovne škole (OŠ) “Vojin Čepić“ u gornjomoračkom selu Dragovića Polje i područog odjeljenja te ustanove u Ljevištima neće ići na nastavu, dok god se problemi sa prevozom ne riješe, tvrdi član Savjeta roditelja Snežan Laketić.

On je Vijestima kazao da 35 učenika te škole u Gornjoj Morači nemaju obezbijeđen prevoz godinama. Zbog toga su, objašnjava, roditelji jedinstveni u namjeri da djecu ne šalju u školu, sve dok dok ne budu imali uslove kao njihovi vršnjaci u drugim crnogorskim selima.

Zbog neradnih dana, iz Ministarstva prosvjete Vijestima u subotu nijesu odgovorili na pitanja zbog čega je problematičan prevoz najmlađih Gornjomoračana do škole i kako namjeravaju da ga riješe.

“U matičnoj školi u Dragovića Polju i područnom odjeljenju je ukupo 34 učenika. Mnoga od te djece pješače po 14 do 18 kilometara do škole i nazad i po nevremenu. Naše selo je jedno od rijetkih koje ‘živi’, a ipak nadležni pokazuju potpunu nebrigu. Iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da prevoz učenika nije njihov problem. Zahtijevamo da predstavnici Ministarstva već početkom naredne sedmice dođu u naše selo i da se sami uvjere u kavim uslovima se školuju naša djeca“, rekao je Laketić Vijestima u telefonskom razgovoru.

Prema njegovim riječima, najbliže autobusko stajalište od Dragovića Polja je udaljeno 18 kilometara i nalazi se na Mioskoj.

Školski kombi, tvrdi, služi samo za prevoz nastavnog kadra, pa đaci od njega nemaju nikave koristi.

Laktetić objašnjava da će naredne školske godine još četiri prvaka ići u tu školu, pa to dodatno komplikuje situaciju.

“Kako sam obaviješten, po dvoje djece biće upisano u Ljevištima i Dragovića Polju. Za njih je gotovo neizvodljivo da pješače do škole. Ukoliko ovaj problem sada ne riješimo, nećemo nikad. Ukoliko nadležni ne mogu da nam pomognu, neka kažu, pa ćemo se spakovati i odseliti, jer u Gornjoj Morači pod ovim uslovima života nema. Sva ostala djeca sa seoskog područja imaju prevoz“, kazao je on.

Predstavnici roditelja su, kako kaže, zadovoljni razgovorom sa predsjednikom Opštine Kolašin Milosavom Bulatovićem. On je, objašnjava Laketić, izrazio spremnost da im pomogne, ali roditelji isto očekuju od resornog, kao i od Ministarstva poljoprivrede.

U Gornjoj Morači je prošle godine proslavljeno 130 godina školstva. Četvorogodišnje škole u Svrkama, Požnji, Dragovića Polju i Ljevištima objedinjene su 1960. godine i prerasle u osmogodišnju školu koja je dobila ime po heroju Vojinu Čepiću. Do sada je u školi radilo više od 150 prosvjetnih radnika. Ta škola nekada je imala i više od 300 đaka.

Djeca ostaju sama kad su roditelji na katunima

Laketić kaže i da su mještani Gornje Morače uglavnom stočari, pa je za djecu veliki problem odlazak u školu kad su im roditelji na katunima. Roditelji, kaže on, nemaju drugog izbora već da djecu, čak i onu u početnim razredima osnovne škole, ostavljaju same kod kuća.

“Tih nekoliko mjeseci, od kada izdignemo stoku na katune su nam vrlo problematični. Ostavljamo djecu samu kod kuća u selu. Do svih naših katuna su asfaltirani putevi i ne bi previše teško organizovati prevoz za đake. Ovako, tih par mjeseci od maja do kraja školske godine ili u septembru, ostavljamo ih same i svakodnevno brinemo kako će se snaći, hoće li jesti nešto, ili umjeti da nalože vatru, a da ne dovedu sebe u opasnost”, kaže on.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply